24. 10. 2021, 14:58 | Vir: STA

Žan Kranjec novo sezono svetovnega pokala odprl s tretjim mestom

profimedia
Žan Kranjec novo sezono svetovnega pokala odprl s tretjim mestom (foto: profimedia)

Žan Kranjec je sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev 2021/22 odprl z uvrstitvijo na zmagovalni oder. Slovenski as je uvodni veleslalom na ledeniku Rettenbach končal na tretjem mestu. Zmagal je Švicar Marco Odermatt, drugo mesto je pripadlo Avstrijcu Rolandu Leitingerju. Drugi Slovenec na tekmi nad Söldnom Štefan Hadalin je osvojil 25. mesto.

Kranjec, ki je na startu nosil številko štiri, je bil hiter že v prvi vožnji, ko je na četrtem mestu zaostal 27 stotink sekunde za takrat vodilnim Leitingerjem. V finalu je nadgradil svoj nastop. Ob prihodu v cilj je prevzel vodstvo. Nato pa sta ga prehitela le še Odermatt za deset in Leitinger za sedem stotink sekunde.

Kranjec je bil v Söldnu na stopničkah že pred dvema letoma, ko je bil prav tako tretji, leta 2016 pa je pristal tik pod stopničkami na četrtem mestu.

Lani je bil na tekmovalnem uvodu v sezono na Tirolskem sedmi. Po prvi vožnji je bil drugi, v drugo pa je na nemirni podlagi vpisal 17. čas.

Pred začetkom sezone se je odločil za novo opremo, daljše smuči in očitno se je menjava obrestovala že na uvodni tekmi sezone. Na stopničkah je bil v minuli zimi enkrat z drugim mestom na veleslalomu v Santa Caterini.

Kranjec je slovenskemu moškemu smučanju, upoštevajoč dosežke športnikov po osamosvojitvi Slovenije leta 1991 prismučal že 55. stopničke v svetovnem pokalu. Sicer pa so to njegove skupno osme stopničke, od tega je dvakrat zmagal (Saalbach-Hinterglemm 19. 12. 2018, Adelboden 11. 1. 2020).

Zmaga je pripadla Odermattu, ki je lansko sezono končal kot drugouvrščeni smučar v skupnem seštevku ter drugi v seštevkih dveh disciplin superveleslaloma in veleslaloma.

Francoz Alexis Pinturault ki je v minuli zimi osvojil tako veliki kristalni globus za skupno zmago kot tudi malega za dobljeni veleslalomski seštevek, je tekmo končal na petem mestu.

Leitinger se je v prvi vožnji na mesto vodilnega izstrelil s startno številko 19. Preskočil je vse člane prve jakostne skupine ter prehitel tudi člane elitne sedmerice. Tridesetletni predstavnik avstrijske ekipe je v finalu izgubil boj za krstno zmago, a je na koncu prvič postal član najboljše veleslalomske trojice. To so njegove druge stopničke po tretje mestu pred dvema letoma na paralelnem veleslalomu v Alta Badii.

Naslednji moški veleslalom bo šele 11. decembra v Val d'Iseru. Pred tem se bo karavana 13. in 14. novembra ustavila v Lech/Zürsu, kjer bosta paralelni tekmi za točke svetovnega pokala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.