31. 3. 2022, 12:15 | Vir: STA

Zaradi spremembe spola so ji prepovedali nastop

Profimedia
Fotografija je simbolična. (foto: Profimedia)

Fotografija je simbolična.

Transspolne športnice še naprej polnijo medije.

Vse bolj očiten je razkorak med sprejemanjem in pravicami transspolnih športnikov ter pravicami in dosežki športnic. Zadnja odmevna novica je prepoved nastopa za Emily Bridges na britanskem državnem prvenstvu v kolesarstvu na stezi. Pri britanski zvezi so v ponedeljek potrdili, da je nastop 21-letne športnice prepovedala Mednarodna kolesarska zveza (Uci), ki glede na trenutno veljavne smernice po mnenju Ucija nima pravice do nastopa.

Britanska zveza je kolesarki nastop sicer dovolila in to utemeljila z lastnimi pravili o dovoljenju za nastop transspolnih športnic. "Odločitev Ucija, ki se nanaša na Emily, bomo sprejeli, a istočasno vidimo njeno razočaranje," so zapisali pri zvezi in izpostavili, da se bodo še naprej zavzemali za njen nastop.

"Prepričani smo, da vsi udeleženci v našem športu zaslužijo več jasnosti in razumevanja. Z mednarodno zvezo bomo o primeru Emily in drugih tovrstnih težavah še naprej tesno sodelovali," so zapisali pri zvezi. Časnik Guardian je poročal, da je Uci svojo odločitev utemeljil z dejstvom, da je športnica še vedno registrirana v moški konkurenci in da se v žensko lahko registrira šele, ko ji zdajšnja licenca poteče.

Iz Oklahome pa prihaja novica, da transspolne športnice v šolskem športu v ženski konkurenci ne smejo več nastopati. Ustrezen zakon je podpisal guverner Oklahome Kevin Stitt.

"Ščitimo športnice in želimo si ustvariti enake pogoje za vse nastopajoče," je britanska agencija Reuters povzela Stitta ob javnem podpisu omenjenega zakona.

"Če se pogovarjamo o športu, bi morala dekleta tekmovati z dekleti, fantje pa s fanti. In bodimo jasni, to je vse, o čemer govori ta zakon," je še dejal republikanski guverner. Oklahoma je že 12. ameriška zvezna država, ki je sprejela tovrsten zakon, podobno pa se v kratkem obeta tudi v Arizoni in Kentuckyju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.