R. K. | 1. 2. 2023, 12:17 | Vir: STA

Ana Bucik si na svetovnem prvenstvu želi na stopničke

Milos Vujinovic/Bobo

Ena najboljših slovenskih alpskih smučark je razkrila, kako se počuti pred najpomembnejšim tekmovanjem sezone.

Med tekmovalkami, ki pogledujejo proti najvišjim mestom na prihajajočem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju, je tudi Ana Bucik. Novogoričanko boj za kolajni čaka na veleslalomu 16. in slalomu 18. februarja. Obe tekmi bosta v Meribelu.

"Moram reči, da ne čutim dodatnega pritiska zaradi svetovnega prvenstva. Zame je vsaka tekma svetovnega pokala izredno pomembna, tako da se bom prvenstva lotila na enak način, in bomo videli, kaj bo prineslo rezultat," je pred prvenstvom dejala Bucikova.

"Zadnje čase rezultatov ne omenjam, ker se mi zdi, da jih omenjajo vsi drugi. Neprestano dobivam vprašanja, kdaj bodo te prve stopničke," je glavni cilj razkrila 29-letnica, ki na velikih tekmovanjih po mnenju strokovnjakov še ni pokazala vsega svojega potenciala.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Želi si na stopničke

Na SP se je doslej dvakrat uvrstila med najboljših deset v slalomu s sedmim in devetim mestom v letih 2017 in 2019. Edine stopničke v svetovnem pokalu je osvojila s tretjim mestom v alpski kombinaciji leta 2018 v Lenzerheideju. V tej disciplini, ki ni več na sporedu svetovnega pokala, v Meribelu ne bo tekmovala.

Stopničke so veliki cilj in želja Novogoričanke. "Gotovo bi si jih želela že prej, zdaj pa še toliko bolj in delam vse na tem, da bodo. Vem, da bo za to treba pokazati dve res dobri vožnji. Zato se bom skušala zbrati na samo izvedbo in videli bomo, kako se bo razpletel dan, kaj bodo pokazala druga dekleta," je dodala.

Do njenih tekem v Meribelu sta še dva tedna. Ta čas bo namenila pripravam. Člani moške in ženske ekipe za tehnični disciplini se bodo pripravljali v Kranjski Gori, ki nudi najboljše pogoje.

Profimedia

Dobro pripravljena proga predpogoj za trening

"Super, da smučam dobro, se počutim dobro, tako da lahko treninge res izkoristim samo za finese. Cilj bo predvsem narediti čim več voženj na zelo visoki ravni, da se mi usede visok ritem, da se začnem počutiti še bolj udobno in potem pač to prenesti na tekme," je napovedala.

Proga za trening je polita z vodo in bo ledena. "Kranjskogorska strmina je težka in bo odlična za trening. Mislim, da je primerljiva s tisto v Meribelu. Trening bo vrhunski. To, da je proga dobro pripravljena, je v bistvu predpogoj, da lahko tam treniramo, ker vemo, da na SP bo zagotovo tako, kot mora biti."

Na finalu svetovnega pokala minule sezone je bila Bucikova na slalomu v Meribelu četrta. Takrat je zmagala Andreja Slokar, ki pa je zaradi poškodbe izpustila celotno sezono in je ne bo na SP.

Profimedia

Članica najboljše slalomske sedmerice

"Na Meribel imam od lani dober spomin, tudi veleslalomska proga mi je tam zelo všeč. Gre za progo, sestavljeno iz različnih delov, ravnine in strmine, s kakšnim 'puklom' vmes, tako da bo treba biti pripravljen na vse," se je ozrla na progo, na kateri se bodo odvijali boji za snežinke.

"Vedno pravim, da ko si dobro pripravljen, se znaš spopasti z različnimi tereni, ko pa ti ne gre, ti tudi teren ne more pomagati. Zagotovo je plus, ko veš, da si že dobro presmučal to progo, ni pa to garancija, da bo tudi letos enako," je dodala.

Bucikova se to sezono ponaša z visoko ravnijo smučanja in stalnostjo. Je članica elitne slalomske sedmerice in najboljše veleslalomske petnajsterice.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Meni, da je za njo dobra sezona

Januarja sta se ji primerila odstopa v prvih vožnjah, na slalomu v Flachauu in na veleslalomu na Kronplatzu (Plan de Corones). Po desetem mestu na prvem pa je na drugem slalomu v Špindleruvem Mlynu z 22. mestom dosegla najslabši izid sezone, če ne upoštevamo odstopa.

"Ne bi rekla, da je bil to padec v formi. Če ne bi bilo napake, bi se uvrstila višje. Ne počutim se, da bi mi zanihala forma, zanesljivo se pa da še nekaj narediti. Zadnja tekma ni spremenila mojih občutkov o sezoni, o tem, kako se počutim, kako smučam. Mislim, da je za mano dobra sezona in da sem lahko mirna," je prepričana pred vrhuncem sezone.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord