Š. T. | 12. 3. 2023, 15:53 | Vir: STA

Brez konkurence! Ema Klinec zmagovalka tekme v Oslu

Profimedia

Druge zaporedne stopničke na tekmi na Norveškem za odlično slovensko skakalko, tokrat je zasedla najvišjo stopničko.

Norvežanka Anna Odine Stroem (123,1 točke) je bila vodilna po prvi seriji tekme za svetovni pokal smučarskih skakalk na norveški turneji na Holmenkollnu. Druga je bila po polovici tekmovanja Avstrijka Chiara Kreuzer (115,4), tretja pa Japonka Yuki Ito (115,1). V boju za druge zaporedne stopničke je bila tudi najboljša Slovenka Ema Klinec (114), ki je bila peta.

Ema Klinec je odlično opravila skok v finalni seriji, poletela je kar 134,5 metra, to je bil daleč najdaljši skok na tekmi in je prevzela vodstvo, na vrsti so bile še štiri skakalke. Za njo so sodniki hitro znižali zaletišče, toda izjemen skok je Slovenko popeljal na stopničke.

Vse tekmice so skočile slabše in Ema Klinec se je veselila presenetljive, vsaj glede na prvo serijo, a zaslužene zmage. Zbrala je 238,2 točke in slavila pred Avstrijko Chiaro Kreuzer (232,2) in Norvežanko Anno Odine Stroem (231,6).To je bila njena druga zmaga v karieri v svetovnem pokalu. 

Prvo zmago je slavila v Nižnjem Tagilu novembra 2021, dvakrat pa je bila najboljša še na ekipnih tekmah. Skupaj je na odru za zmagovalce na tekmah svetovnega pokala stala 24-krat.

"Prvi skok je bil dober, le malce sem bila pozna. V drugo sem bila osredotočen, da skok začnem malce prej. Skozi celotno sezono sem bila vselej zadovoljna s skoki, danes pa mi je odskok res odlično uspel tudi na tekmi. To je to, druga zmaga v karieri in to na znamenitem Holmenkollnu, s čimer so se mi izpolnile sanje," je v uvodni izjavi za RTV Slovenija dejala Ema Klinec.

"Zdaj res dobro skačem, si zaupam. Mogoče v prvi seriji malce kompliciram, ker vem, da moram narediti dober skok. Potem se malce sekiraš, ko ti to ne uspe. Za rezultat je treba tvegati in danes sem vesela, da mi je uspelo," je po dolgem skoku dejala skakalka iz Poljan pri Škofji Loki.

Ema Klinec je v prvi seriji skočila 125 m in je za drugouvrščeno Kreuzerjevo zaostajala le 1,4 točke oziroma manj kot meter. Do točk so prišle še tri varovanke glavnega trenerja Zorana Zupančiča. Nika Križnar (213,9) je v drugo napredovala za štiri mesta in končala kot osma. Nika Prevc (181,8) je bila 23., Maja Vtič (167,9) pa 27. Brez nastopa v finalu je ostala Katra Komar (67,3) na 36. mestu.

V skupnem seštevku turneje Raw Air prav tako vodi Ema Klinec, ki ima 9,4 točke naskoka pred Odine Stroem, tretja Kreuzerjeva pa zaostaja 16,9 točke. Do konca norveškega tekmovanja bosta na sporedu še dve tekmi, v seštevek pa gresta tudi rezultata iz kvalifikacij.

V kvalifikacijah je bila Ema Klinec (116,5 točke) druga. Kvalifikacije so pripadle Norvežanki Anni Odine Stroem (122,2). Tretja je bila sobotna zmagovalka, Avstrijka Chiara Kreuzer (114,1).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec