J. B./STA | 30. 9. 2022, 12:35

Ilka Štuhec razkrila velike spremembe, zaradi katerih verjame v vrnitev v svetovni vrh

profimedia

Nova zimska sezona je pred vrati, sila optimistično pa se vanjo podaja tudi priljubljena mariborska smučarka, ki verjame, da nikakor še ni rekla zadnje.

Približuje se začetek sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju, v kateri bodo ženske, ki tekmujejo v hitrih disciplinah, začele mesec prej kot običajno. Prva smukaška preizkušnja je na sporedu že v začetku novembra pod Matterhornom. Na novo sezono je pripravljena najhitrejša Slovenka v smuku Ilka Štuhec, ki si znova želi smukaškega vrha.

Kljub neuresničenim načrtom na zadnjih olimpijskih igrah na Kitajskem in poškodbah, s katerimi se je soočala v karieri, 31-letna Mariborčanka cilja visoko.

V njenem štabu so po koncu minule sezone sledile velike spremembe. Med drugim je zamenjala proizvajalca smuči, švicarsko hišo Stöckli je zamenjala za avstrijskega proizvajalca Kästle. Z novimi smučmi je zadovoljna. "Občutki so zelo dobri. Začela sem pridobivati na samozavesti, bolj uživam v smučanju, seveda je treba biti tudi hiter, na tem vedno delamo, sem zelo zadovoljna s smučmi, tudi podpora je zelo dobra," je na novinarski konferenci v Mariboru dejala Štuhčeva.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec)

Štuhčeva se je razšla tudi s švicarskim trenerjem Stefanom Abplanalpom. Mesto glavne trenerke v ekipi Ilke Štuhec je prevzela njena mama Darja Črnko, ki ob tem opravlja še naloge vodje ekipe, kot pomočnik glavne trenerke se je ekipi pridružil "trenerski vajenec", Ljubljančan Marko Vukičević. Ta je v zadnji sezoni tudi sam tekmoval, pod srbsko zastavo.

Znova je prava na smučeh

"Ilkino smučanje je na višji ravni kot lani, še vedno so nihanja, za zdaj smo naredili to, kar smo načrtovali, gremo proti vrhunski ravni," je dejala Darja Črnko in dodala: "Ilka je znova prava na smučeh, njena telesna govorica je prava, na prejšnjih smučeh ni bilo tistega soglasja med Ilko in smučko, kar je bil tudi glavni razlog, ki je pripeljal do zamenjave." Serviserja, Avstrijca Rolanda Schneebergerja, je priskrbel novi opremljevalec smuči, na katerega je prešla tudi češka zvezdnica Ester Ledecka. Za fizioterapijo v ekipi še naprej skrbi Tina Kobale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ilka stuhec (@ilkastuhec)

Začetka nove sezone pod Matterhornom ne glede na dobro voljo ne pričakuje z navdušenjem. "Vsekakor gre za nekaj novega, drugačnega, zanimivega. Ne vem pa, ali bi lahko rekla, da sem ravno hudo navdušena. Novembrski pogoji na ledeniku so lahko zelo muhasti. Zaradi nove tekme nismo spremenili programa priprav, nato sledi mesec premora do novih tekem," je končala Ilka Štuhec.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol