16. 12. 2023, 12:50 | Vir: STA

Ilka Štuhec za las zgrešila stopničke, slavila je Švicarka

Profimedia

Ilka Štuhec je osvojila peto mesto na smuku za svetovni pokal alpskih smučark v Val d'Iseru. Na progo Oreiller-Killy se je pognala kot 12. A že od vrha na zahtevnem terenu ni bila tako hitra, da bi ogrozila prvo mesto Švicarke Jasmine Flury, za katero je zaostala 73 stotink sekunde. S petim mesto pa je vseeno prišla do najboljšega izida sezone.

Zmagovalka uvodnega smuka v St. Moritzu, Američanka Mikaela Shiffrin, se je današnjemu smuku odpovedala. Tudi na drugem ženskem smuku na vrhu nista bili najboljši smukačici pretekle sezone, nosilka smukaškega globusa, Italijanka Sofia Goggia, in v minuli sezoni druga Štuhec.

Tridesetletna Flury je februarja v Meribelu osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku, ne da bi pri tem imela v žepu smukaško zmago v svetovnem pokalu. Po desetih mesecih je smukaško potrditev z zmago dobila tudi v konkurenci svetovnega pokala. To je druga zmaga za Flury v svetovnem pokalu, potem ko je bila pred šestimi leti najhitrejša na superveleslalomu v St. Moritzu.

Jasmine Flury.

Jasmine Flury.

Profimedia

Po osmih letih sta na prvih dveh mestih smuka v Val d'Iseru znova Švicarki, Flury se je na drugem mestu najbolj približala Joana Hählen (+0,22), leta 2015 sta prvo in drugo mestu na tem smuku osvojili takrat še Lara Gut in Fabienne Suter.

Flury je bila s časom 1:43,47 minute veliko hitrejša od najboljšega časa na petkovem treningu, ko je Štuhec progo od starta do cilja prevozila s časom 1:46,05 minute.

Tretje mesto na današnjem smuku je pripadlo Avstrijki Cornelii Hütter (+0,24). Pred Štuhec se je na četrto mesto prebila Goggia (+0,44), ki je za 29 stotink sekunde Slovenko potisnila na končno peto mesto.

Štuhec se je na progo pognala kot 12., ob prihodu v cilj pa pristala na četrtem mestu, tretje mesto je zgrešila za 49 stotink sekunde. Na četrtem smuku v Val d'Iseru je končala v najboljši peterici. Še 36. v karieri je tekmo končala v najboljši šesterici.

V nedeljo bo na tem francoskem prizorišču na sporedu še drugi ženski superveleslalom v sezoni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol