J. B. | 3. 3. 2023, 20:15

Kapo dol, fanta! Luka Kovačič in Klemen Španring na svetovnem prvenstvu v Španiji dosegla zgodovinski uspeh

ISMF

Slovenci smo športni narod od pet do glave. Uspešni smo v vsem, česar se lotimo. Tokrat lahko poročamo o novem imenitnem podvigu.

V španskem smučarskem središču Boi Taull trenutno poteka svetovno prvenstvo v tekmovalnem turnem smučanju. Luka Kovačič in Klemen Španring sta se v tekmi dvojic prebila med deseterico, kar je najboljši rezultat v zgodovini slovenskega tekmovalnega turnega smučanja. Odlične rezultate dosegajo tudi drugi tekmovalci.

Kar 2100 višinskih metrov

Tretji dan svetovnega prvenstva Boi Taull 2023 je prinesel najdaljšo in tehnično najbolj zahtevno tekmo v tednu. Moški so se v paru podali na razgibano 20-kilometrsko traso, ki je v osmih vzponih postregla z 2100 višinskimi metri.

V kategoriji moških dvojic se je zvrstilo 26 ekip iz 14 držav. Luka Kovačič in Klemen Španring sta bila edina slovenska predstavnika in na koncu sta osvojila 10. mesto, kar je najboljši slovenski rezultat na tekmah turnega smučanja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Kovačič (@lukakovacic1)

  

"Tokrat sva pokazala najino najboljšo predstavo, sodelovala sva kot zelo dobra ekipa in na koncu se je vse poplačalo! Vesela sva najinega uspeha in ponosna na to, kako sva zastopala slovenske barve na tem svetovnem prvenstvu," navdušenja nista skrivala slovenska asa. 

Med mladinci na petem mestu

Pri vrhu so se za medalje borili najbolj izkušeni tekmovalci, zmago sta po zelo izenačenem boju s Francozoma naposled osvojila Italijana Robert Antonioli in Matteo Eydallin.

ISMF

Eydallin je postal svetovni prvak na ekipni tekmi že četrtič. Med dekleti na malce krajši trasi so prva štiri mesta prav tako izmenjaje zapolnile Italijanke in Francozinje, zmagali pa sta Emily Harrop in Axelle Gachet-Mollaret.

Na prvi dan svetovnega prvenstva v turnem smučanju je za veselje reprezentance postregel tudi Maj Pritržnik. Med mladinci, kjer je konkurenca izredno močna, se je v šprintu prebil vse do finala, tam pa dosegel končno 5. mesto. 

Drugi dan prvenstva so se najboljši turni smučarji na svetu pomerili na tekmi v vzponu. Vse kategorije so nastopile na isti trasi z dobrimi 500 višinskimi metri vzpona. Najhitrejši od slovenskih tekmovalcev je bil Luka Kovačič, ki je osvojil  19. mesto. Klemen Španring pa se je znotraj svoje kategorije mlajših članov (U23) uvrstil na visoko 9. mesto. 

ISMF

V soboto bo na sporedu še posamična preizkušnja, v nedeljo sledi tekma mešane štafete. Slednja je poleg šprinta in posamične tekme disciplina na olimpijskih igrah 2026 v Milanu in Cortini.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol