10. 12. 2023, 18:05 | Vir: STA

Lepa slovenska slika v Klingenthalu: trije naši skakalci med prvo enajsterico

Profimedia

Dišalo je celo po stopničkah, kako pa se je razpletlo?

Smučarski skalaci so se v Klingenthalu v Nemčiji danes pomerili še na drugi posamični tekmi, najboljša Slovenca pa sta bila Anže Lanišek in Lovro Kos, ki sta si delila četrto mesto. Stopničke so zasedli Nemec Karl Geiger, Švicar Gregor Deschwanden in še en Nemec Andreas Wellinger.

Omrežje X/@oleksieradz

Peter Prevc je tekmo končal na 11. mestu (271,7) in je postal deveti skakalec v zgodovini, ki je presegel 10.000 točk v svetovnem pokalu. Timi Zajc je bil 14. (261,9), Domen Prevc pa 17. (269,5).

"Spet so prišli nazaj sproščeni in dobri skoki. To je znak, da imam dobro terapevtko, pa tudi dobro sem nastopil. Bilo je vloženega veliko dela . Med serijama se nisem postil motiti, sem imel le običajno proceduro priprave na tekmo. Ni bilo prevelikega pritiska danes, nekaj takega sem občutil že v prejšnji zimi," je za nacionalno televizijo po tekmi povedal Lanišek, šesti na sobotni tekmi.

Profimedia

Na njej je bil najboljši Slovenec, Kos pa je s tridesetim mesto osvojil prvo točko v sezoni. "Dva lepa skoka sta mi uspela. Ni me motilo znižanje zaletnega mesta za najboljšo peterico iz prve serije, se je dalo tudi iz njega kaj narediti. Med skokoma sem malo gledal na telefon, to pa je to. Če bi mi predsezono kdo rekel, da bom četrti, bi takoj podpisal. Upam, da sem Robiju (Hrgoti, glavnemu trenerju reprezentance, op. STA) pokazal, da lahko računa name," pa je dejal Kos.

Vsi naši v finalni seriji

Domen Prevc je začel s 27. izhodišča pred finalom in drugi tekmovalni skok dneva opravil veliko bolje kot uvodnega ter vodil tudi po nastopu Zajca, 16. v prvi seriji. Nato je prek zelene črte za vodilni položaj poletel Peter Prevc in 13. mesto zamenjal za 11.

Profimedia

Sledilo je čakanje na nastop zadnje trojice, pred katero je bil na čelu Deschwanden, ki je že tedaj dosegel najboljšo uvrstitev doslej v pokalu. Pred zadnjimi petimi skakalci je tekmovalna žirija še nekoliko znižala startno mesto in ob bočnem vetru ti tako niso imeli dobrih pogojev za nastop.

Vodilni v svetovnem pokalu, Avstrijec Stefan Kraft, je končal na devetem mestu in prvič v sezoni ostal brez zmagovalnega odra. Lanišek je kot najboljši Slovenec napredoval na skupno deveto mesto sezone.

Po tekmah v Klingenthalu sledi tradicionalna generalka za prvi vrhunec sezone, novoletno turnejo, ki jo bo gostil švicarski Engelberg.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol