N. V. | 27. 10. 2023, 15:00

Šokantna odločitev smučarskega zvezdnika! Pri triindvajsetih končal kariero (poglejte, zakaj)

Profimedia

Najboljši na svetu bo smuči pospravil na podstrešje. Slalomski kralj se poslavlja v solzah.

Komaj 23-letni norveški specialist za tehnične discipline Lucas Braathen je na pragu nove sezone v Söldnu v solzah presenetil svetovno javnost. ''Konec je,'' je naznanila številka ena svetovnega slaloma.

"Vedno sem delal tisto, kar me veseli. To je pomembno. To je moja definicija uspeha. Ne pogodbe. In ne dejstvo, da sem bil najboljši na svetu. Gre za srečo," je, ko so ga premagala čustva, dejal 23-letni lastnik slalomskega globusa in razkril, da v smučanju sreče pač ne vidi več.

Zakaj zapušča bele strmine?

Ni ga osrečeval spor z Norveško smučarsko zvezo, poroča Sportklub. Jedro spora so bili osebni pokrovitelji in trženje oglasnega prostora na pokrivalih, kapljo čez rob pa je predstavljal oglas, ki ga je posnel za enega od partnerjev. "Ravnanje zveze je bilo nespoštljivo," pravi mladenič, ki je bil z Norveško smučarsko zvezo v pravcati vojni.

Profimedia

Čeprav bo zdaj kariero zaključil, je odprl pomembno vprašanje financiranja športnikov in obstoječega smučarskega sistema, za katerega mnogi pravijo, da je preživet. Navsezadnje še zdaleč ni prvi smučar, ki je trčil ob pravila svoje ali mednarodne zveze. Takšne in podobne bitke so bili tudi Anna Veith, Tina Maze, Henrik Kristoffersen, Ilka Štuhec, Marco Odermatt

Najboljši na svetu smuči pospravil na podstrešje

Sin Norvežana in Brazilke, rojen 19. 4. 2000, je nase najprej opozoril na mladinskem svetovnem prvenstvu 2019 v Val di Fassi, kjer je bil drugi v slalomu in tretji v kombinaciji. V članski kategoriji se je osredotočil na tehnični disciplini. Danes tako v slalomu kot veleslalomu spada med elito.

Lani je bil prvi slalomist in sedmi veleslalomist svetovnega pokala. Pohvali se lahko se petimi zmagami in 12 uvrstitvami na stopničke. V pretekli zimi je začel točke osvajati še v superveleslalomu, tako da je bil naposled celo četrti v skupnem seštevku svetovnega pokala. Če bi s kariero nadaljeval, bi zagotovo napadal veliki globus.

Profimedia

Toda v sezoni 2023/24 ne bo nastopil. "Dovolj je bilo," pravi. "Zdaj sem prvič v šestih mesecih srečen. Počutim se svobodnega," je naznanil, da smučarski sistem ubija duha perspektivnih smučarjev.