R. K. | 10. 3. 2023, 13:55

Mikaeli Shiffrin uspel zgodovinski dosežek: izenačila je dozdajšnji rekord

Profimedia

Vrhunski ameriški alpski smučarki je na Švedskem uspelo tisto, kar ni še ni nobeni pred njo.

Mikaela Shiffrin je v švedskem Areju dosegla že 86. zmago v svetovnem pokalu, s čimer je izenačila rekord nekdanjega švedskega smučarja Ingemarja Stenmarka. Sedemkratna svetovna in dvakratna olimpijska prvakinja je tako postala smučarka z največ zmagami v zgodovini svetovnega pokala. Če bo tako nadaljevala, bo Stenmarkov rekord kmalu tudi presegla. Najboljša uvrščena Slovenka Ana Bucik je končala na 16. mestu.

Američanka je 52 zmag dosegla v slalomu, ki je tudi njena paradna disciplina. 20-krat je zmagala v veleslalomu in petkrat v superveleslalomu in na paralelnih tekmah. Trikrat je bila najboljša tudi v smuku in enkrat v kombinaciji. 

Profimedia

Osvojila tudi mali veleslalomski globus

Shiffrinova je s prednostjo 58 stotink sekunde pred Kanadčanko Valerie Grenier vodila že po prvi vožnji. Po osvojenem velikem globusu v veleslalomu in malem v slalomu je tako osvojila še mali globus v veleslalomu. Njena najbližja zasledovalka Lara Gut-Behrami je na tekmi odstopila.

Stopničke sta osvojili še italijanka Federica Brignone in Švedinja Sara Hector. Vse naslednje tekmice so imele že po prvi vožnji več kot sekundo zaostanka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol