9. 12. 2023, 16:18 | Vir: STA

Nepremagljiva Mikaela Shiffrin, Ilka Štuhec preveč "zategnjena"

Profimedia

Ameriška zvezdnica belih strmin je vpisala 91. zmago v karieri, četrto smukaško. Naša šampionka s svojo uvrstitvijo ni bila preveč zadovoljna.

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka prvega smuka sezone za svetovni pokal alpskih smučark v St. Moritzu v Švici. Vpisala je 91. zmago v karieri, četrto smukaško. Edina slovenska tekmovalka Ilka Štuhec je za zmagovalko zaostala 90 stotink sekunde za 14. mesto.

Italijanka Sofia Goggia, nekoliko presenetljiva zmagovalka sobotnega superveleslaloma v sicer zelo zahtevnih razmerah slabe vidljivosti, je ob jasnem, sončnem vremenu osvojila drugo mesto (+0,15), tretje je pripadlo njeni rojakinji Federici Brignone (+0,17).

Mikaela Shiffrin niza zmage

Postala je komaj druga Američanka z zmago na smuku v St. Moritzu. Lindsey Vonn je na tem smuku slavila zmago januarja 2012. To so bile 144. stopničke za Shiffrinovo, več jih je v svetovnem pokalu v svoji karieri zbral le Ingemar Stenmark, in sicer 155. Shiffrinova slovitega Šveda po številu uvrstitev na najvišjo stopničko prekaša za pet zmag.

Profimedia

Ameriška zvezdnica, ki je petkov superveleslalom končala na četrtem mestu, je v seštevku zime po devetih tekmah zbrala že 620 točk, šestkrat je stala na stopničkah, ob smuku ima še dve zmagi v slalomu. Njen najslabši dosežek to zimo je šesto mesto iz Söldna.

Ilka o svojem nastopu

Edina slovenska tekmovalka na tekmah v hitrih disciplinah po sobotnem superveleslalomu ni bila zadovoljna. Hitra je bila v zgornjem delu, v nadaljevanju pa ni zadržala odličnega tempa, da bi lahko posegla po uvrstitvi v najboljšo deseterico na prizorišču, kjer je leta 2017 osvojila prvega od dveh naslovov smukaške svetovne prvakinje.

Ilka Štuhec

Ilka Štuhec

Profimedia

"Z današnjim dnem nisem najbolj zadovoljna. Seveda, ciljala sem na definitivno boljši rezultat, vožnja sama ni bila napačna, ampak mogoče sem bila malce preveč 'zategnjena'," je dejala po smuku. "Mogoče, da sem malo preveč hotela izsiliti dober rezultat in zato nisem pustila smučem, da tečejo. Potem se je primerila še kakšna mala napakica tu in tam in takoj v bistvu izgubiš nekaj hitrosti, časa, kar pa se je danes zelo poznalo, ker so punce smučale res odlično in vse so v bistvu napadale," slovenska šampionka ni bila zadovoljna z razpletom.

Konec tedna v St. Moritzu se bo v nedeljo sklenil s še enim superveleslalomom, izvedba katerega pa je glede na neugodno vremensko napoved s sneženjem pod vprašajem.

Po progi se je danes spustilo zgolj 35 tekmovalk. Nato so tekmo zaradi poslabšanja razmer in nekaj padcev prekinili ter nato končali. Enaindvajset tekmovalk ni dobilo priložnosti za nastop. Rezultati po 35 tekmovalkah so ostali veljavni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol