N. Vo. | 6. 2. 2024, 13:04

Čustveni Peter Prevc ob slovesu: "Srce je odločilo, da je čas, da začnem nekaj novega v življenju" (VIDEO)

Bobo

Pod Poncami je 31-letni šampion spregovoril o odločitvi in o zaključku svoje dolge in bogate športne kariere, ki jo bo sklenil v Planici v finalu svetovnega pokala med 21. in 24. marcem. Na smučarski zvezi so se odločili, da podaljšajo prodajo vstopnic po znižanih cenah do tega petka.

Peter Prevc, eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov, je na novinarski konferenci ob slovesu povedal, da je odločitev o zaključku kariere trajala dve leti. Ampak se spremembe zelo veseli.

"Mislim, da sem se razsodno odločil. Srce je odločilo, da je čas, da začnem nekaj novega v življenju," je povedal priljubljeni smučarski skakalec in dodal: "Po olimpijadi sem razmišljal, koliko še zmoreta telo in srce, lani v Planici pa sem dobil potrditev, da z glavo skozi zid to ne gre."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Prevc (@pprevc)

Šampion se je zahvalil vsem ljudem, ki so ga podpirali tako ob uspehih kot neuspehih, trenerjem, sotekmovalcem, smučarski zvezi, sponzorjem, prijateljem, družini. "Mina, hvala, zlata si, hvala otrokoma, da me vedno pričakata z iskricami v očeh, hvala družini, da so me utrdili in vzgojili, hvala vsem navijačem," je povedal s cmokom v grlu.

Peter in Mina Prevc

Peter in Mina Prevc

Bobo

Prevcu sta se kot neformalnemu kapetanu slovenske reprezentance zahvalila predsednik SNS, Enzo Smrekar in predsednik smučarskih skokov, Borut Meh. Slednji je dodal, da bo s Prevčevim odhodom nastala velika praznina v panogi. "Peter, veliko so ti dali skoki, ampak trdim, da si ti dal skokom še veliko več." Poudaril je, da so leta 2016 zabeležili velik prirast smučarskih skakalcev, ki jih je navdušil s svojimi uspehi.

Kako si predstavlja življenje brez skokov?

"Ne vem, če bom lahko čisto presekal, ampak saj mi ni čisto treba. Mogoče bom še kdaj šel skočit za rekreacijo," je odgovoril na novinarsko vprašanje o tem, kako si predstavlja življenje brez skokov. Najbolj ponosen je, da je v svetovnem pokalu tekmoval kar 15 sezon in v tem vmes dosegel "nekaj vrhunskih rezultatov".

Ob svojem slovesu si želi, da si ga kolegi skakalci zapomnijo po tem, da so "kdaj kakšno ušpičili", mladina, da ni treba veliko, da si uspešen, saj "ni oprema tista, ki prinese uspeh, ampak tvoje osebne odločitve, ko se odločiš, kaj boš delal zvečer, kaj boš delal po šoli".

Povedal je še, da obžaluje, da je bil leta 2017 v drugem delu decembra tako zahteven sam do sebe.

O viziji za prihodnost pa je bil nekoliko skrivnosten: "Rad bi živel. (smeh) Lahko se vržem v šport, kot trener ... Lahko grem v pisarno ali pa na gmajno. Imam znanje, zdravo telo, da lahko marsikaj počnem."