R.S. | 20. 1. 2024, 17:08 | Vir: STA

Klavrn konec sezone za smučarsko zvezdnico: pred domačimi oboževalci utrpela hudo poškodbo

Profimedia

Tekmo na Slovaškem je zaznamoval padec olimpijske prvakinje. 

V Jasni na Slovaškem je potekal ženski veleslalom za svetovni pokal alpskih smučark, na katerem je zmagala Švedinja Sara Hector. Začetek prve vožnje je zaznamoval grd padec slovaške zvezdnice Petre Vlhove, ki je padla že po nekaj zavojih. Drugo najboljšo smučarko karavane so morali reševalci s strmine prepeljati z akijem. Odstop Vlhove, ki je bila ena glavnih favoritinj konca tedna v Jasni, je šokiral veliko množico slovaških navijačev.

Vlhova je padla na hrbet in je po padcu zdrsnila v zaščitno mrežo ter se je s konico smučke zapletla v mrežo. Smučarki so morali pomagati delavci ob progi. Prvo vožnjo so za nekaj časa prekinili. Po mučnih minutah so tekmovalko s strmine evakuirali z reševalni sanmi. Ko je šla mimo prostora z navijači, je svojim slovaškim privržencem pomahala.  Po poročanju slovaške televizije Markiza so Vlhovo odpeljali v bolnišnico v Ružomberoku. 

Profimedia

Iz njene ekipe so po dogodku sporočili, da je v "stabilnem zdravstvenem stanju". "Trenutno je na celovitih pregledih, ki bodo razkrili obseg njenih zdravstvenih težav, o čemer vas bomo obvestili. Prosimo vas za potrpežljivost in razumevanje," so zapisali v izjavi.

Znana diagnoza

Vlhova si je strgala križno in notranjo vez v kolenu, kar pomeni, da je predčasno končala sezono. Slovakinja naj bi bila na protibolečinskih tabletah. Njen trener Mauro Pini je dejal, da kljub temu gleda optimistično v prihodnost, saj ve, "da ni ne prva ne zadnja s takšno poškodbo"

Vlhova je najboljša slovaška smučarka v zgodovini. V sezoni 2020/21 je osvojila veliki kristalni globus za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Osemindvajsetletnica je leta 2022 na olimpijskih igrah v Pekingu osvojila zlato kolajno v slalomu, na svetovnem prvenstvu v Areju leta 2019 pa je postala svetovna prvakinja v veleslalomu.

V svetovnem pokalu je osvojila 31 zmag. V tej sezoni je zmagala na treh slalomih v Leviju, Courchevelu in Kranjski Gori, kjer je z osvojenim četrtim mestom na veleslalomu dan prej dobila tudi seštevek jubilejne 60. Zlate lisice.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol