J. B./STA | 8. 5. 2023, 13:36

Poslovil se je velikan, ki je zaznamoval slovensko smučanje

Profimedia

Bil je pionir in neumorni delavec, ki je močno vplival na razvoj enega najbolj priljubljenih športov pri nas.

Umrl je Janez Šter, gospodarstvenik, nekdanji podpredsednik Smučarske zveze Slovenije (SZS) ter dolgoletni predsednik tradicionalnega mednarodnega tekmovanja mladih v alpskem smučanju za pokal Loka.

Škofjeločan Šter, rojen leta 1931 v Dupljah na Gorenjskem, je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja po vzoru gimnazije v avstrijskem Stamsu protagonist vzpostavitve športne "smučarske gimnazije" v Škofji Loki, s katero so mladim športnikom zagotavljali kakovostne pogoje za dokončanje srednje šole in nadaljevanje študija.

Kot 17-letnik je leta 1947 ustanovil Fizkulturno društvo Duplje, v katerem so se ukvarjali z različnimi športi, tudi s smučanjem. Leta 1950 je odšel v Ljubljano na učiteljišče, kjer se je vključil v smučarski klub Enotnost, v sekcijo za smučarski tek. Tekmoval je predvsem v štafetah, skupaj z bratoma Pavčič in s Tonetom Fornezzijem.

Smučarska zveza Slovenije

Po končani šoli je postal učitelj v Poljanski dolini, zadolžen za Trebijo, Leskovico, Gorenjo vas, Poljane. Kasneje ga je po študiju ekonomije življenjska pot zanesla v gospodarstvo. Bil je generalni direktor Alplesa, vodilni predstavnik Slovenijalesa, v nekdanji državi je vodil tudi Stanovanjski sklad, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bil izbran za vodenje sanacije nekdanjega avtomobilskega velikana iz Novega mesta IMV, izhaja iz javno dostopnih podatkov.

Številna priznanja

Za doprinos k športu je prejel priznanja domačega škofjeloškega Smučarskega kluba Alpetour, Športne zveze Škofja Loka, Smučarske zveze Slovenije. Je tudi prejemnik priznanja prostovoljska plamenica, ki mu ga je za dolgoletno prostovoljno delo v športu in prispevek k razvoju smučanja podelil Olimpijski komite Slovenije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol