J. B. | 27. 2. 2023, 13:02

Prvenstvo za tiste z debelejšimi denarnicami: v Planici v oči bodejo visoke cene hrane in pijače

Žiga Živulovič jr./Bobo/Sportklub/fotomontaža

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju med Slovenci dviguje ogromno prahu, številni se razburjajo tudi zaradi nesramno drage gostinske ponudbe.

Svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju - praznik športa, praznih tribun in tudi ... zasoljenih cen. Da gre za brez dvoma edinstven športni dogodek, se vsekakor moramo strinjati z organizatorji. A da so ti pretiravali predvsem v navijanju cen, je enotno mnenje slovenske javnosti.

Sila zasoljene so bile že cene vstopnic, ki si bile tako visoke, da so bile za marsikaterega športnega navdušenca nedosegljive.

V zadnjih dneh veliko prahu dviguje tudi gostinska ponudba, ki je namenjena obiskovalcem Planice. Fotografija cenika, ki jo je objavil Sportklub, je poskrbela za razburjanje številnih. Na prvi pogled razumljivo. Za pol litra vode je treba odšteti 3,5 evra, za tri decilitre soka, ledenega čaja in Cockte prav toliko.

Sportklub

Za 0,5 litra piva boste morali plačati 5 evrov, špricar je na prodaj za 4,5 evra. Še višje so cene žganih pijač in grenčic, za 0,25 litra čaja boste morali medtem odšteti tri evre. Ob kavciji za kozarec v višini dveh evrov.

V Katarju je bila hrana cenejša

Tudi hrana v Planici ni poceni. Hot dog je na prodaj za 8 evrov, klasični burger za 13 evrov, za približno toliko vas bo po denarnici udaril goveji golaž, najdražja so svinjska rebra, ki vam jih bodo skupaj s krompirčkom postregli za kar 18 evrov. O visokih cenah so potarnali tudi novinarji, dnevni obrok v medijskem središču stane 17 evrov.

Čeprav se organizatorji branijo, da s cenami nič ne odstopajo glede na nekatere druge velike športne prireditve v zadnjem času, pa to ne drži povsem. 

Za primerjavo lahko povemo, da je bil hot dog na nedavnem svetovnem nogometnem prvenstvu v Katarju, kjer je življenjski standard neprimerno višji, naprodaj za 6,5 evra. Mesno oziroma zelenjavno pito so si obiskovalci medtem lahko privoščili za slabe štiri evre.

Sportklub

Toliko je stal tudi pečen krompirček, ki je v Planici na prodaj za 5,5 evra. Tudi burger je bil cenejši, v Katarju so ga prodajali za dobrih 10 evrov.

Tudi zaradi logistike

"Če na koncertu v Stožicah, kjer gre za fiksni objekt, pivo stane pet evrov, je to logiko treba prenesti tudi sem. Prenos transportne logistike iz Ljubljane v Kranjsko Goro oziroma Planico je še toliko bolj zahteven. To se na koncu odraža tudi na ceni," je ob tem v intervjuju za Sportklub poudaril generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol