26. 11. 2023, 20:32 | Vir: STA

Vrnitev izjemne Andreje Slokar! Po poškodbi je vsem pokazala, iz kakšnega testa je

Profimedia

V Killingtonu je slavila Mikaela Shiffrin, v slalomskem finalu pa so bile kar tri Slovenke.

Američanka Mikaela Shiffrin je zmagovalka slaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Killingtonu v ZDA. To je njena že šesta zmaga na slalomih na tem prizorišču ter jubilejna 90. V finalu so prvič v novi sezoni nastopile tri Slovenke. Andreja Slokar je bila sedma, Neja Dvornik 18., Ana Bucik 20.

Slokarjeva v svojih pravih barvah

Naša smučarka je lahko izjemno zadovoljna s prvima uspešnima vožnjama v 20 mesecih. Po vrnitvi v svetovni pokal po poškodbi na zadnjih dveh slalomih in dveh veleslalomih namreč ni bila del najboljše trideseterice.

Po prvi vožnji je bila danes 14. V finalu pa je svoj nastop še nadgradila ter pokazala vožnjo, ki jo je krasila pred poškodbo.

Ob prihodu v cilj je za 21 stotink sekunde prevzela vodstvo od Avstrijke Katharine Huber. Za 44 stotink sekunde je njen čas izboljšala že naslednja na startu Italijanka Marta Rosetti. A je naša smučarka zelo dolgo ohranila mesto pri vrhu in zasedla končno sedmo mesto, kar je njen najboljši izid v Killingtonu. Pred dvema letoma je bila na tem prizorišču deseta. Njen končni zaostanek je znašal 2,18 sekunde.

Tudi Dvornikova (+2,81) je tako kot Slokarjeva to sezono prvič nastopila v finalu, po prvi vožnji je bila 17. Bucikova (+2,95), ki je bila lani na tem prizorišču najboljša sedma, je še na četrti tekmi v sezoni osvojila točke. Na prvi progi je bila 19., v finalu je izgubila eno mesto.

Ana Bucik

Ana Bucik

Profimedia

Vladala je ameriška smučarska kraljica

Domača zvezdnica Shiffrinova je že zelo zgodaj kot tretja na startu poskrbela za navdušenje domačih navijačev z najhitrejšo vožnjo. V finalu ni naredila napake ter zanesljivo ubrala pot med količki za novo najhitrejšo vožnjo.

V finalu se ni ohranila razvrstitev s prve vožnje. Slovakinja Petra Vlhova je s tretjega skočila na drugo mesto (+0,33). Wendy Holdener iz Švice je s četrtega skočila na tretje (+1,37), Nemka Lena Dürr pa je z drugega zdrsnila na četrto mesto.

Profimedia

Shiffrinova je konec tedna v ZDA s tretjim mestom na sobotnem veleslalomu in z današnjo slalomsko zmago vknjižila svoje še 141. stopničke v svetovnem pokalu, s čimer je najbolj uspešna med še dejavnimi smučarji in smučarkami. Pred njo je s 155 uvrstitvami na zmagovalni oder Šved Ingemar Stenmark, ki ga je Shiffrinova že v pretekli sezoni ujela po številu uvrstitev na najvišjo stopničko, slovitega Šveda prekaša za štiri zmage (90).

Mikaela Shiffrin je najboljša slalomistka v zgodovini, zbrala je že 55 zmag na slalomih, 15 več od Stenmarka. Ta ima sicer več uvrstitev na slalomske stopničke (81), a ga Američanka lahko že to sezono prehiti tudi v tej statistični kategoriji, doslej jih je zbrala 78.

Karavana svetovnega pokala ostaja v Severni Ameriki. Smučarke bodo premierno nastopile v Tremblantu v Kanadi, kjer bosta prvi decembrski konec tedna na sporedu dva ženska veleslaloma.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord