3. 5. 2022, 22:00 | Vir: STA

Slovenija suvereno začela pot proti najvišjem rangu tekmovanja

Profimedia

Slovenska reprezentanca je domače tekmovanje začela po pričakovanjih. 

Z Litvo, ki je šele po odločitvi krovne zveze IIHF prišla na letošnje SP, so upravičili status favoritov in prišli do zmage, ki sicer na koncu ni bila visoka, a uspeh Slovenije ni bil ogrožen. Za uvod v dogajanje v Ljubljani so popoldne prvo tekmo igrali Madžari in Korejci, slovenski vzhodni sosedje so zmagali visoko s 5:1.

Selektor Matjaž Kopitar za prvo tekmo še ni zapolnil vseh mest, ki jih ima ekipa na voljo na SP. 

Uvod sicer ni bil najboljši. V prvi tretjini so se Slovenci mučili z borbenimi Litovci in si stežka pripravljali priložnosti. Ob dveh slovenskih izključitvah so bili nevarni tudi tekmeci, tako da je imel nekaj dela tudi Pintarič, a je potem na olajšanje domače zasedbe vratarja Mantasa Armalisa le premagal Miha Verlič.

Nadaljevanje je bilo nato takšno, kot so ga domači navijači pričakovali

Slovenija je močno pritisnila, sad takšne igre je bil hiter gol. Priložnosti so si zatem kar sledile, Litovci po nekaj minut niso mogli iz svoje obrambne tretjine. A za 3:0 so Slovenci le poskrbeli, zadel je Blaž Tomaževič. V 53. minuti je za povišanje vodstva vendarle zadel Maver. Ni pa Sloveniji uspelo ohraniti mreže nedotaknjene, saj je Litva v 56. minuti ob prednosti igralca več dosegla gol za 4:1.

A to le ni bil končni izid; pri domačih bi lahko v zadnji minuti Robert Sabolič dosegel še petega, so pa na drugi strani Litovci tik pred koncem izkoristili nezbranost slovenske obrambe in močno omilili poraz.

Slovenijo naslednja tekma čaka v sredo, ko bo ob 19. uri tekmec Romunija, za katero bo to prva tekma na SP. Slovenci pa bodo nato igrali še v petek z Madžarsko in v nedeljo z Južno Korejo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.