9. 2. 2024, 20:07 | Vir: STA

Izvrstne Slovenke na mladinskem svetovnem prvenstvu v Planici osvojile zlato medaljo

Facebook/Smučarska Zveza Slovenije - SloSki.si

Japonke so premagale za več kot 100 točk. 

Slovenska ženska ekipa v smučarskih skokih je na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Planici osvojila zlato medaljo. Ajda Košnjek, Jerica Jesenko, Taja Bodlaj in Tina Erzar so za kar 114,6 točke ugnale Japonsko. Na poti do medalje je bila tudi kombinatorka Tia Malovrh, a je bila zaradi prehitrega starta diskvalificirana.

Tretja je bila na deževni tekmi skakalk Nemčija. Slovenke so že po prvi seriji vodile z več kot 50 točkami naskoka, v drugi pa le še potrdile prevlado. Za Erzarjevo je to druga zlata medalja v Planici, pred tem je bila najboljša še na posamični tekmi, kjer je bila Bodlajeva tretja. Po letih 2013, 2018 in 2022 je to sicer četrti ekipni naslov za mlade slovenske skakalke.

"Občutki so fenomenalni, z ekipo je res lepo stati na najvišji stopnički. Res smo pričakovali, a ponavadi, ko pričakuješ, gre lahko kaj narobe. Vsem štirim so uspeli dobri skoki in res smo ponosni, da nam je to uspelo," je za Smučarsko zvezo Slovenije dejala Bodlajeva.

"Ni bilo težko ostati miren. Vedela sem, da so punce sposobne tega, da bodo one naredile tisto razliko. Morala sem le sproščeno skočiti. To mi je uspelo v drugem skoku, v prvem niti ne. Pritiska ni bilo veliko, ker sem vedela, da so punce v bistvu že vse naredile," pa je dodala Erzarjeva.

Diskvalificirana Slovenka

Na posamični tekmi nordijskih kombinatorcev in kombinatork sta se zlate medalje razveselila Avstrijec Paul Walcher in Finka Minja Korhonen. Slovenka Tia Malovrh je bila zaradi prehitrega starta diskvalificirana, pred tem je bila druga po skokih in prepričljivo vodilna po polovici tekaškega dela preizkušnje.

Korhonen je za 1,5 sekunde ugnala Američanko Alexo Brabec, bronasta je bila Nemka Ronja Loh. Malovrh je po prvem krogu tekla na čelu z okrog pol minute prednosti pred vsemi, a nato odstopila, saj je startala prehitro, kar ji je bržčas odneslo zlato medaljo na današnji preizkušnji. Najboljša Slovenka je bila na koncu Manca Kobentar (+ 2:17 minute) na 21. mestu, Brina Sušnik je bila 28. (+ 3:48). Zaradi bolezni ni nastopila mladinska olimpijska podprvakinja Teja Pavec, ki je prvenstvo že končala.