4. 3. 2023, 09:56 | Vir: STA

Slovenske skakalke v Planici niso bile prepričljive: "S prvenstva odhajamo sklonjenih glav"

Bobo

Ženska skakalna reprezentanca je v olimpijski sezoni 2022 z vrhuncem v Pekingu pobrala skoraj vse, kar je bilo na voljo. Cilji in napovedi so bili zato za sezono z domačim svetovnim prvenstvom v Planici izjemno visoki. "Na vsaki tekmi je cilj kolajna," je kljub težavam v ekipi vneto zatrjeval selektor Zoran Zupančič. Izplen pa bron na mešani tekmi.

Pred začetkom sezone so v ženskem taboru še dodatno podpihovali že tako visoke apetite. "Trener je rekel, da je naš cilj na prvenstvu v Planici najmanj tri kolajne, ampak jaz že sama pri sebi vidim, da lahko osvojim tri," je konec septembra v smehu dejala Nika Križnar.

"Tu je še Urša Bogataj, ki lahko osvoji najmanj tri, pa še kakšna se najde. Ne bomo pretiravali, koliko medalj bomo osvojili doma, ker je nato teh devet odličij že kar malo kičasto," je sicer bolj v šali kot zares dodala Križnarjeva in dejala, da jo zanima samo zlata snežinka: "Ta je še edina, ki je nimam v zbirki." Zupančič je napovedal, da je na vrhuncu sezone cilj osvojiti tri odličja.

Zupančič: Visoki cilji, od katerih ne odstopamo!

Vendar pa je imela ekipa že v pripravah na sezono nekaj zdravstvenih težav, Zupančič pa je vseeno poudarjal, da so priprave potekale po načrtu. Ema Klinec je te začela mesec dni pozneje kot običajno, saj je morala, kot je dejala, glavo spočiti od skokov. "Glede na prejšnje sezone nismo veliko spreminjali. Stanje v ekipi je dobro, da ne rečem odlično," je zatrdil selektor.

Profimedia

Nato pa se je že na uvodnih tekmah izkazalo, da Slovenke niso tako prepričljive. Prve stopničke v sezoni je za Slovenijo osvojila dvakratna olimpijska prvakinja Urša Bogataj šele sredi decembra v Titisee-Neustadtu. Te so pomenile veliko olajšanje in obenem upanje, da se bo tudi preostalim Slovenkam odprlo.

Nato pa je sledil nov šok, na silvestrski turneji si je Bogatajeva ob padcu strgala križno vez in predčasno končala sezono, kar je bil velik udarec za slovensko ekipo. Toda Zupančič je vztrajal, da od visokih ciljev kljub težavam ne odstopajo.

Profimedia

Tik pred domačim prvenstvom je na tekmah svetovnega pokala Ema Klinec nanizala nekaj uspehov, medtem ko je imela Križnarjeva nove težave. Sprva s slabšo formo, zaradi katere se je umaknila s tekem svetovnega pokala, nato pa je med prvenstvom obležala z gripo. Vseeno se je odločila, da bo na domačem terenu tekmovala.

Že prva tekma v Planici prinesla streznitev

A že na prvi tekmi na srednji skakalnici je sledila streznitev, saj so bile Slovenke daleč od vrha. Nazadnje je bila najboljša Križnarjeva na 11. mestu, branilka naslova Ema Klinec, ki je nastopila z bolečinami v kolenu, pa 19.

"Ne vidim drugega, kot da gremo v boj za kolajno tudi na ekipni tekmi, a bo treba pokazati najboljše skoke," je po velikem razočaranju napovedal Zupančič. Toda ekipna tekma je pomenila novo razočaranje, saj so Križnarjeva, Ema Klinec, Nika Prevc in Maja Vtič končale na četrtem mestu, do zmagovalnega odra jim je zmanjkalo 9,5 točke.

Sledilo je veliko olajšanje za slovenski tabor, saj sta Križnarjeva in Klinčeva v paru z Anžetom Laniškom in Timijem Zajcem prišli do tako želene kolajne - bronaste. Zdelo se je, da je kolajna dala reprezentantkam krila za selitev na veliko napravo, ko sta bili Križnarjeva in Klinčeva med najboljšimi na treningu.

Nika Križnar

Nika Križnar

Žiga Živulović jr./Bobo

Slovenke so tako na zadnjo tekmo v Planici vstopile z visokimi cilji, ki jih je z najboljšim skokom poskusne serije dodatno podžgala Klinčeva. Toda ko se je tekma začela, je bil glavni akter spremenljiv veter, žirija tekmovanja pa je v prvi seriji zaletno mesto ves čas premikala in s tem brez dvoma skrojila razplet zadnje odločitve skakalk.

Križnarjeva in Klinčeva sta tako v finalu napadali iz ozadja. Sedmo in deseto mesto je bilo manj od pričakovanj, še večje je bilo razočaranje nad žirijo. "Prva serija je bila povsem neregularna. Videli ste, kaj se je dogajalo. Eno najboljših skakalk iz kvalifikacij so spustili z najvišjega zaletišča v odlične pogoje, nato pa so med deseterico nižali zaletišče ob slabših pogojih. Poleg tega pa je že medlo v smučini in so bile hitrosti bistveno slabše. To je naredilo odločilno razliko," je bil po tekmi nad vodstvom tekmovanja ogorčen selektor.

Zupančič prvenstvo ocenil za v pozabo

Ob oceni celotnega prvenstva je selektor sicer spomnil, da so imeli to sezono v slovenskem taboru obilo težav, ki so se stopnjevale tudi na prvenstvu. "Imeli smo veliko težav, vmes smo se sicer pobrali, pa vendar žal spet s prvenstva odhajamo sklonjenih glav," je menil.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol