16. 10. 2023, 18:20 | Vir: STA

Slovenski smučarji se pred začetkom sezone soočajo z veliko težavo

Profimedia

Tudi druge reprezentance imajo podobne izzive. 

Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom se bo čez 12 dni z veleslalomsko uverturo začela 58. sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Na moškem veleslalomu bodo nastopili trije Slovenci: Žan Kranjec, Štefan Hadalin in Rok Ažnoh, na ženskem dan prej pa Ana Bucik, Andreja Slokar in Neja Dvornik.

Glavno vprašanje je sneg oziroma pomanjkanje snega, ki številne težave povzroča tudi drugim reprezentancam, saj nimajo ustreznih pogojev za trening. 

"Dekleta komaj čakajo, da se sezona začne. Prepričan sem, da je pripravljenost na dosti solidni ravni, tako da upamo, da bodo razmere omogočale, da se dokažejo v svoji najboljši luči," je na novinarski konferenci v Ljubljani uvodoma dejal novi vodja slovenske ženske ekipe za tehnični disciplini Grega Koštomaj. "Zaenkrat je bilo vse skupaj v znamenju pomanjkanja snega, prihodnje napovedi pa so bolj spodbudne, in to je vse, kar si punce in v strokovnem štabu želimo," je dejal Koštomaj.

Profimedia

Slokarjeva se po poškodbi vrača

V ospredju zanimanja je Slokarjeva, dvakratna zmagovalka tekem svetovnega pokala, ki je najboljši izid na posebnih veleslalomih vpisala leta 2021 s 14. mestom, prav v Söldnu. Celotno preteklo sezono je izpustila, ko si je 14. oktobra lani ob padcu na treningu v Val Senalesu poškodovala levo koleno.

Poškodba kolenskih vezi je pomenila dolgotrajno rehabilitacijo, po mesecih okrevanja in treningov je znova pripravljena, tako psihično kot fizično. Praznovanje 26. rojstnega dne, tega je obhajala v nedeljo, je letos minilo v manj dramatičnem vzdušju. "Pred tekmami načeloma nikoli ne izžarevam neke hude samozavesti, kar je v redu, komaj čakam, da se sezona začne," je v svojem slogu dejala Ajdovka.

Profimedia

Najmlajša članica ekipe 22-letna Neja Dvornik je januarja na Kronplatzu z 12. mestom postavila svoj najboljši veleslalomski izid v svetovnem pokalu. V Söldnu za zdaj še ni bila med dobitnicami točk. "Med pripravami v Argentini sem zbolela, sem se pa pobrala in sem prišla nazaj na tisto pot, na kateri sem bila."

Status najbolj izkušene smučarke v ženski ekipi ima Bucikova, osma slalomistka pretekle sezone, ki ima načrte tudi v veleslalomu. "Moj fokus je na slalomu in veleslalomu, lani mi je uspelo doseči to, kar sem si zadala, sezono sem končala med najboljšo veleslalomsko petnajsterico. In zato se bom veleslaloma zelo resno lotila že na prvi tekmi."

Bucikova je prepričana, da so imele dovolj dobrih treningov, da so lahko sproščene za prvo tekmo. "Je pa Sölden posebna tekma, saj še ne veš, kam točno spadaš. Tudi v teh zadnjih tednih pogoji niso bili takšni, da bi lahko bili občutki vrhunski, ampak so vseeno dovolj dobri."

Glavni adut je Žan Kranjec

Glavni trener moške ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant je na podlagi informacij, s katerimi razpolaga, prepričan, da tekmovanje v Söldnu bo. Po vrnitvi iz Ushuaie so septembra opravili trening v Saas Feeju, kjer so bili tudi pretekli teden. V torek se bodo odpravili v Pitztal. Za zadnji teden pred Söldnom pa še nimajo izbrane lokacije. Odločali se bodo med Pitztalom, Hintertuxom in Söldnom, vadili bodo tam, kjer bodo najboljše razmere.

Med glavnimi favoriti uvoda v sezono je Kranjec, minulo sezono tretji v posebnem seštevku veleslaloma. O tem, ali je favorit za zmago, ne želi govoriti. "Ne vem, kam me drugi uvrščajo, favorit ali ne, sem že kar nekaj časa v veleslalomskem vrhu, v Söldnu sem že dostikrat dobro tekmoval, kljub temu sem imel v pripravljenem obdobju kar nekaj nihanj, sem pa odpravil težave z opremo. Verjamem, da lahko zelo dobro tekmujem," je dejal lani drugi v Söldnu.

Borut Živulović/Bobo

Pripravljen je tudi Hadalin, ki je po koncu sezone zamenjal proizvajalca smuči: "Uspelo mi je zelo dobro stvari pripeljati do nekih zaključkov, ki mi omogočajo stabilno in hitro smučanje, moj cilj bo to prenesti na tekmo in verjamem, da sem potem zagotovo lahko kandidat za točke, lahko pa tudi kaj več."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol