N. V. | 18. 11. 2023, 15:01 | Vir: STA

Prekinitev moške slalomske tekme: eden od smučarjev se je tako razburil, da je metal snežne kepe

TV SLO 2/posnetek zaslona/fotomontaža

V ciljnem prostoru je potekala drama, zaradi katere so morali prekiniti smučarsko tekmo.

Na moški slalomski tekmi v Gurglu se je razvnel protest. Ko je v finalu skozi cilj prismučal Marco Schwarz, je v ciljni prostor nenadoma priteklo več ljudi iz prostora za občinstvo.

Po snegu v ciljnem prostoru so začeli nanašati oranžno barvo. Pred občinstvo so se postavili s transparenti, na katerih je bilo sporočilo: "Poslušajte svet – za podnebje!"

Kristoffersen želel napasti podnebne aktiviste

Smučarski športniki so bili jezni zaradi prekinitve tekme. Močno se je razburil tudi alpski smučar Henrik Kristoffersen, ki je bil ogorčen nad podnebnimi aktivisti.

Norveški vrhunski zvezdnik je bil tako razburjen, da je hotel napasti podnebne aktiviste. Le s težavo so ga zadržali. Z eno od protestnic se je zapletel v besedni dvoboj, v smeri protestnikov pa naj bi vrgel tudi snežno kepo.

TV SLO 2/posnetek zaslona

Na koncu je oblast prevzela policija in protestnike odpeljala (nekatere so celo odnesli) s prizorišča. Tekmovanje je bilo prekinjeno približno 10 minut, potem pa se je dirka nadaljevala. Po dramatičnem dogajanju je nastopilo še pet smučarjev.

Feller prvi zmagovalec Gurgla

Avstrijec Manuel Feller je zmagovalec prve moške tekmovalne preizkušnje v sezoni 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Feller je z veliko prednostjo vodil že po prvi vožnji slaloma. 

Manuel Feller – zmagovalec prve moške tekmovalne preizkušnje v sezoni 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Manuel Feller – zmagovalec prve moške tekmovalne preizkušnje v sezoni 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju.

Profimedia

Francoz Clement Noel je po prvi vožnji na drugem mestu zaostajal 94 stotink sekunde, zaostanek domačina iz dežele Ötzija na Tirolskem Fabia Gstreina na tretjem mestu pa je znašal 99 stotink sekunde. A so se v finalu spremenile razmere, Noel in Gstrein sta zdrsnila navzdol po rezultatski lestvici.

Trojno zmago so slavili domači slalomisti. Avstrijec Marco Schwarz je osvojil drugo mesto (+0,23), tretji je bil Michael Matt (+1,05). Schwarz je bil po prvi vožnji peti, Matt 17.

Slovenca pred vrati finala

Slovenca Štefan Hadalin in Tijan Marovt se nista uvrstila v finale, smo poročali. Hadalin je nastopil s startno številko 49 ter z velikim zaostankom 4,88 sekunde na 41. mestu zaostal za najboljšo trideseterico. Marovt, ki je startal kot 51., je bil več kot sekundo hitrejši od reprezentančnega kolega, vendar pa je bila njegova vožnja še vedno tri desetinke sekunde oddaljena od še enega nastopa. Zaostanek Marovta je na 34. mestu znašal 3,74 sekunde. 

V slovenskem taboru z neugodnim razpletom tekme niso bili zadovoljni. "V zadnjih dveh mesecih so bile vožnje obeh fantov bistveno boljše, kar sta pokazala danes. Res je, da se Štefan še nekoliko navaja na opremo, Tijan je pa smučal preveč zadržano, predvsem v drugem delu strmine, kar ga je tudi stalo uvrstitve med prvih 30," je povedal trener za slalom v slovenski moški ekipi za tehnični disciplini Sergej Poljšak.

Prva moška tekmovalna preizkušnjo v sezoni 2023/24

Po treh odpovedih je šlo za prvo moško tekmovalno preizkušnjo v sezoni 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju. Oba moška smuka v Zermatt-Cervinii sta odpadla zaradi močnega vetra in sneženja. Moški veleslalom v Söldnu pa je odpihnil premočan veter.

Po Gurglu se bo sezona za moške nadaljevala v začetku decembra s smukoma in superveleslalomom v Beaver Creeku v ZDA. Moške preizkušnje v tehničnih disciplinah se bodo nadaljevale 9. in 10. decembra z veleslalomom in slalomom v Val d'Iseru v Franciji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord