21. 9. 2023, 16:30 | Vir: STA

Planica bo spet gostila svetovno prvenstvo v poletih! A šele leta ...

Profimedia

Svetovno prvenstvo v poletih je bilo v Planici nazadnje leta 2020. In še nekaj let bomo čakali, preden bomo na domačih tleh lahko spremljali, kako se naši smučarski skakalci merijo s konkurenco.

Vlada je na seji Smučarski zvezi Slovenije podala soglasje za vložitev kandidature pri Mednarodni smučarski zvezi (Fis) za organizacijo svetovnega prvenstva v smučarskih poletih leta 2028 v Planici, so sporočili z vlade. Prireditev bo v Nordijskem centru Planica, kjer je pozimi že potekalo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju.

Svetovno prvenstvo v poletih je bilo v Planici nazadnje leta 2020, lani je svetovno prvenstvo v poleti gostil norveški Vikersund, prihodnje leto pa bo gostitelj avstrijski Kulm. Svetovno prvenstvo v poletih leta 2026 bo v Oberstdorfu v Nemčiji.

Profimedia

"Smučarska zveza Slovenije mora ministrstvo, pristojno za šport, najkasneje do 15. novembra v letu pred prireditvijo obvestiti o tem, ali je pri Mednarodni smučarski zvezi pridobila pravice za organizacijo prireditve. Poleg tega mora predložiti tudi končno študijo o organizaciji in financiranju prireditve. Organizacija svetovnega prvenstva se sofinancira skladno z letnim programom športa v Republiki Sloveniji in na podlagi Pravilnika o sofinanciranju izvajanja letnega programa športa na državni ravni," so ob tem sporočili z vlade.

Slovenski skakalci so svetovni prvaki

Na zadnjem svetovnem prvenstvu v poletih v Vikersundu 2022 je Slovenija na ekipni tekmi z več kot sto točkami naskoka pokorila konkurenco. Domen Prevc, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek so zanesljivo osvojili svetovni naslov in se podpisali pod deveto slovensko kolajno na svetovnem prvenstvu v poletih, od tega tretjo zlato.

Posamična naslova sta doslej med slovenskimi skakalci osvojila Robert Kranjec in Peter Prevc.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol