R.S. | 31. 1. 2024, 11:04

Je ogrožen rekord Tine Maze? Marco Odermatt se mu nevarno približuje ...

Profimedia/fotomontaža

Švicar niza zmago za zmago, poraja pa se vprašanje - bo premagal dosežek legendarne slovenske smučarke? 

Tina Maze, najboljša slovenska smučarka vseh časov, je v rekordni sezoni 2012/2013 zmagala kar 11 tekem in osvojila 2414 točk svetovnega pokala. S tem je zrušila rekord Hermana Maierja, ki je v sezoni 1999/2000 osvojil 2000 točk. Mazetova je že večkrat poudarila, da je na svoj dosežek zelo ponosna, njen partner Andrea Massi pa je odkrito priznal, da si želi, da bi rekord nekdanja slovenska smučarka ohranila za vedno. 

Več let se je zdel rekord nedosegljiv. Mediji so v preteklosti večkrat namignili, da bi lahko rekord morda podrla vsestranska ameriška smučarka Mikaela Shiffrin ali švicarski smučar Marco Odermatt, vendar jima to (še) ni uspelo. Oba sta se dosežku slovenske smučarke najbolj približala lansko sezono. Shiffrinova je takrat osvojila 2206 točk, Odermatt pa 2024 točk. 

Marco Odermatt je v najboljši formi svojega življenja.

Marco Odermatt je v najboljši formi svojega življenja.

Profimedia

Bo letos padel rekord Mazetove? Najbrž ne ...

Čeprav imata oba smučarja tudi letošnjo sezono možnost, da podreta rekord Mazetove, pa se trenutno zdi, da bo Slovenka rekord obdržala. Shiffrinova je namreč na smuku v Cortini d'Amepzzo padla in bo posledično izpustila nekaj tekem. Trenutno ima ameriška zvezdnica 1209 točk, do konca sezone pa je še 15 tekem. Tako je na voljo še 1500 točk, vendar bo vsaj dve tekmi izpustila, kar pomeni, da ima na voljo 1300 točk. Da bi presegla rekord Mazetove, bi morala zmagati skoraj vse preostale tekme. 

Kaj pa Odermatt? V letošnji sezoni si je praktično že zagotovil veliki kristalni globus, zmagal je na devetih tekmah. Njegovi največji konkurenti so utrpeli poškodbe in predčasno končali sezono (Aleksander Aamodt Kilde, Marco Schwarz, Alexis Pinturault ... ), Odermatt pa je njihovo odsotnost dobro izkoristil. Trenutno ima 1406 točk, na voljo pa še 16 tekem oziroma 1600 točk. Da premaga dosežek Tine Maze bi potreboval še najmanj 1009 točk. Mu lahko uspe? Čeprav mu najbrž z razlogom pravijo "čudežni deček", pa mu najbrž ne bo uspelo, saj ne nastopa v slalomu. Tako bo izpustil kar pet tekem, to pa pomeni, da bi tako kot Shiffrinova, moral zmagati skoraj vse tekme ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol