Š. T. | 11. 3. 2023, 13:44 | Vir: STA

Žanu Kranjcu po odličnem prvem teku v Kranjski Gori za las ušla uvrstitev na stopničke

Profimedia

Slovenskemu veleslalomistu na tekmi za pokal Vitranc ni uspelo osvojiti enega od prvih treh mest na domači tekmi svetovnega pokala.

V Kranjski Gori je bil na sporedu osmi veleslalom za svetovni pokal alpskih smučarjev v tej sezoni. Lepo vreme je precej zmehčalo progo, ki pa je zdržala, a so tekmovalci vseeno morali pokazati veliko znanja.

Slovenski smučar Žan Kranjec si je po prvi vožnji priboril odlično izhodišče za napad na prve stopničke na domačih tekmah za svetovni pokal v karieri. Vodil je Švicar Marco Odermatt, drugi je bil Kranjec z zaostankom 53 stotink sekunde. Norvežan Henrik Kristoffersen (+0,54) je bil tretji, za Kranjcem je zaostal zgolj stotinko sekunde.

Druga vožnja se ni razpletla po željah slovenskega reprezentanta, zasedel je peto mesto, zmagal je Odermatt.  Kranjec je izenačil svojo najboljšo uvrstitev v Kranjski Gori, peti je bil tudi leta 2018, ni pa mu uspelo, da bi se prvič povzpel na zmagovalni oder na domačem hribu, kjer je letos preživel veliko ur na treningih.

Borut Živulović/Bobo

"Želel sem si več"

"Priznam, želel sem si več oziroma stopničke. Letos imam petih in šestih mest kar veliko, saj ne, da je to slabo, ampak si pa logično želim več. Danes ni bil spet slab dan ali katastrofa, kakorkoli, ampak mi je pa nekaj zmanjkalo, da bi pa naredil to, kar sem si res želel," Kranjec po drugi vožnji ni skrival, po kaj je prišel v Kranjsko Goro.

"Razmere niso bile tako slabe, kakor je res bilo toplo, pa tudi mislim, da nisem naredil kakšnih napak, enostavno mi je zmanjkalo hitrosti," je še dodal Kranjec, ki je v prvem delu sezone trikrat skočil na stopničke, oktobra v Söldnu je bil drugi, nato pa še dvakrat tretji decembra v Val d'Iseru in Alta Badii.

"Dostikrat se mi zgodi, da mi v drugih vožnjah, ko so razmere malo težje ali drugačne, nekaj zmanjka, tako da upam, da bom jutri to popravil," je napovedal Kranjec. 

Štefan Hadalin je na drugi progi nastopil kot drugi, kar je dobro izkoristil. Z 29. mesta je v finalu napredoval na 17. (+3,02). Imel je celo najboljši čas finalne vožnje. Za eno mesto je izboljšal svoj najboljši dosežek na domačih veleslalomih.

Le Odermatt hitrejši od Kranjca po prvi vožnji

"Kar nekaj zavoj je bilo dobrih, ne bom rekel, da je bilo vse optimalno, ker tega skoraj nikoli ne moreš reči. Predvsem iz starta mogoče nisem takoj prišel v ritem, pa kakšne zavoje sem odpeljal malo s previsoko linijo. Na splošno je bila dobra vožnja, tako da ni še konec, še en tek," je Kranjec dejal po prvi vožnji v mešani coni v izteku proge v Podkorenu.

Profimedia

"Tudi na takšni progi sem lahko dober" 

Kranjec je nastopil s startno številko dve: "Načeloma sem že pred tekmo verjel, da sem lahko tudi na soljenih progah dober, konkurenčen. V preteklosti marsikdaj nisem bil, ampak smo dobro trenirali zadnje dni tudi na soljenih progah in sem lahko tudi na takšni progi dober."

"Na začetku par zavojev nisem šel najbolje, potem sem pa začutil, da je v redu in sem se dobro počutil na smučeh in na snegu. Proga je dobra, je pa pač na določenih delih že malo mehkejša," je še dodal Kranjec.

Kranjec je bil v Kranjski Gori lani dvakrat deseti, najbližje svojim prvim vitranškim stopničkam je bil leta 2018 s petim mestom.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord