14. 4. 2022, 09:14

Zgodovinska odločitev! NAJBOLJŠE smučarske skakalke zdaj v skokih še dlje

Profimedia

Slovenske smučarske skakalke, med njimi tudi svetovna prvakinja Nika Križnar, bodo lahko s svojimi dosežki izpodbijale mit smučarskih skokov kot le moškega športa. To je zanje velika priložnost in korak v smer glede enakosti spolov v športu. 

Meseca maja bo padla končna in uradna odločitev o tem, ali bodo najboljše smučarske skakalke v prihodnji sezoni lahko nastopile na letalnicah. Letalnice so najdaljše skakalnice, na katerih ženske do zdaj niso smele nastopati. 

V pripravi je načrt, ki ga morajo le še uradno potrditi, po katerem bi lahko najboljših 15 skakalk v seštevku svetovnega pokala v začetku leta 2023 nastopilo v norveškem Vikersundu. 

"Izid glasovanja je bil 14:0, tako da je sporočilo povsem jasno. To je velik dan za smučarske skakalke in za enakost med spoloma. To je velik mejnik," je bila zadovoljna ena največjih zagovornic uvedbe smučarskih poletov za dekleta Maren Lundby. "Dekleta smo pokazala visok nivo skakanja, kar je bilo na koncu tudi odločilno," je dodala Norvežanka.

Pri nas trenutno najboljše smučarske skakalke so Nika Križnar, Špela Rogelj, Urša Bogataj, Katra Komar in Jerneja Brecl. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Križnar (@nika.kriznar)

Premierne tekme v smučarskih poletih za dekleta zaradi omejenega števila nastopajočih ne bodo štele za svetovni pokal.

Po predlogu sodeč bi v seštevku svetovnega pokala najboljših 15 skakalk premierno na letalnici lahko nastopilo v Vikersundu v okviru norveške turneje. Starostna meja pa bi bila ob morebitnem sprejetju predloga pri 18 letih. "Vsi smo se strinjali, da skakalkam odpremo vrata do smučarskih poletov," so stališče v izjavi za javnost zavzeli pri skakalnem podkomiteju.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord