1. 9. 2019, 16:45 | Vir: STA

Znane so podrobnosti in vzrok nesreče na Bovškem, v kateri je umrl mlad plezalec

STA/Robert Hrovat

Do sobotne nesreče 23-letnega in 22-letnega plezalca na Bovškem je prišlo, potem ko se jima je podrlo varovališče in sta omahnila v globino. Med padanjem se je vrv, na katero sta bila privezana, zataknila za kamnit rogelj, plezalca pa sta udarila ob steno, pri čemer so bile poškodbe za 23-letnika usodne, so dodatno sporočili s policije.

Kot so danes sporočili s Policijske uprave Nova Gorica, sta plezalca, oba doma iz Zgornjega Posočja, v soboto ob okoli 7.30 začela plezati v alpinistično plezalni smeri, imenovani Nova smer, v steni na Vrh Labrje v pogorju Veliko Špičje.

Kot prvi je pričel v navezi plezati 23-letnik in je po zaključku prvega raztežaja uredil viseče sidrišče (varovališče z metulji). Za njim je priplezal drugi soplezalec, ki si je uredil varovanje na tem varovališču. Tudi drugi raztežaj je začel plezati 23-letni plezalec in pri varovanju uporabljal zatiče in varovalne metulje.

Med varovanjem in podajanjem vrvi prvemu plezalcu v navezi se je drugemu plezalcu podrlo varovališče (t. i. štant iz varovalnih metuljev). Padel je približno 15 metrov navzdol po steni, med padanjem pa je za seboj vrv potegnila tudi prvega, 23-letnega plezalca.

Med padanjem obeh plezalcev se je nato vrv ujela na kamniti rogelj, tako da je 22-letni plezalec po približno 15 metrih padanja obvisel pod skalno polico in pri tem utrpel poškodbo desne roke. 23-letni plezalec pa je po približno 50 metrih padanja obvisel na vrvi, vendar je pri padcu in udarcu v steno utrpel hude poškodbe različnih delov telesa ter na kraju podlegel poškodbam.

Po nesreči, do katere je prišlo na nadmorski višini okoli 1500 metrov, so na kraj prišli gorski reševalci in helikopter, ki so 23-letnega planinca prepeljali v dolino, 22-letnika pa s helikopterjem v bolnišnico na Jesenice.

Policija je o nesreči obvestila tudi preiskovalno sodnico novogoriškega okrožnega sodišča in državno tožilstvo v Novi Gorici.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.