5 najpogostejših hranil, ki jih primanjkuje tekačem

22. 7. 2020, 06:00 | Športno
5 najpogostejših hranil, ki jih primanjkuje tekačem (foto: profimedia) profimedia

Tako rekreativni kot profesionalni tekači med tekom porabljajo veliko energije, pomanjkanje določenih hranil v prehrani pa lahko znatno vpliva na kvaliteto njihovih treningov.

Po Runner's World so najpomembnejša hranila, na katera morajo biti tekači še posebno pozorni, naslednja:

Železo

Železo pripomore k prenašanju kisika po telesu, hkrati pa igra ključno vlogo tudi pri proizvajanju energije.

PREHRANSKI VIRI: rdeče meso, jetra, temna zelena listnata zelenjava, žitarice, fižol, oreščki in suho sadje. K boljši absorpciji železa pripomore tudi vitamin C.

Magnezij

Magnezij pripomore, da se hrana spremeni v energijo, hkrati pa pomembno vlogo igra tudi pri zdravju kosti.

PREHRANSKI VIRI: zelena listnata zelenjava, rjav riž, oreščki, ribe, meso, mlečni izdelki in kruh – še posebej polnozrnat.

Vitamin B12

Vitamin B12 živce in krvne celice v telesu ohranja zdrave, hkrati pa preprečuje tip anemije, ki povzroča utrujenost in šibkost.

PREHRANSKI VIRI: meso, losos, polenovka, mleko, sir, jajca ter žitarice.

Vitamin D

Vitamin D je ključen za zdravje kosti, ker uravnava količino kalcija in fosfata v telesu.

Vitamin D se tvori, ko smo izpostavljeni soncu, pozimi pa ga lahko dodajamo s prehranskimi dopolnili.

Cink

Cink je ključen za imunski sistem, hkrati pa telesu pomaga pri predelovanju ogljikovih hidratov, maščobe ter beljakovin v hrani.

PREHRANSKI VIRI: meso, lupinarji, mleko, mlečni izdelki ter žitarice.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri