Anže Lanišek po 2. mestu v Innsbrucku: Brez dvoma je za menoj super dan

3. 1. 2021, 17:26 | Športno | Vir: STA

              Anže Lanišek po 2. mestu v Innsbrucku: Brez dvoma je za menoj super dan (foto: profimedia) profimedia

Poljski smučarski skakalec Kamil Stoch (261,6 točke) je zmagovalec tretje postaje novoletne turneje štirih skakalnic v Innsbrucku. Stoch, do zdaj dvakratni dobitnik zlatega orla, vodi tudi v skupni razvrstitvi turneje. Uspešno je nastopil tudi najboljši Slovenec to zimo Anže Lanišek (249,6), ki je zadržal drugo mesto po prvi seriji.

"Danes je bila zame težka tekma, sploh v psihološkem smislu. Misliš, da bo šlo z leti lažje, a je ravno obratno - vse težje je zmagovati. Ne, prav nič ne razmišljam še o zlatem orlu, temveč sem osredotočen le na zadnjo tekmo turneje v Bischofshofnu," je v televizijskem intervjuju takoj po tekmi dejal izkušeni, 33-letni Stoch, ki je novoletno turnejo osvojil že v letih 2016 in 2017.

"Brez dvoma je za menoj super dan. Res sem vesel in zadovoljen. To je velika nagrada za moje delo," je še dejal Stoch za nemški ARD.

V skupni razvrstitvi turneje ima večkratni olimpijski in svetovni prvak zdaj lepo prednost pred lanskim zmagovalcem, rojakom Dawidom Kubackim, ki je bil danes tretji.

Lanišek je kot najboljši Slovenec po današnjem drugem mestu v skupni razvrstitvi turneje šesti. Obenem je prišel do drugih stopničk to zimo. Dobro formo je letos nakazal na generalki pred novoletno turnejo v Engelbergu, kjer je bil tretji in četrti.

"Drugo mesto mi pomeni zelo veliko. Vem, da sem v Garmischu zaradi doskoka izgubil stopničke. Tudi včeraj v kvalifikacijah nisem bil najboljši, nisem se dobro počutil. A vseeno sem se danes zbral na skoke in spet sem na stopničkah," je po tekmi za TV Slovenija dejal Domžalčan, ki je prišel do svojih četrtih stopničk kariere v svetovnem pokalu.

"Danes pa sem res zadovoljen tako s svojimi skoki kot tudi z rezultatom - uvrstitvijo na stopničke. Upam, da bom tako tudi nadaljeval. Zdaj sem že osredotočen na zadnjo tekmo turneje v Bischofshofnu," je dejal Lanišek za Smučarsko zvezo Slovenije.

Poleg Laniška so od Slovencev v finalu skakali še vsi trije bratje Prevc. Najboljši med njimi je bil Peter Prevc (239,4 točke), po prvi seriji skupaj z bratom Cenetom 19., v finalu pa je napredoval na 11. mesto. Cene Prevc (228,4) je bil 23., Domen Prevc (221) pa je v finalu nazadoval na 30. mesto.

"Danes imam podoben izplen kot v Garmischu - v eni seriji sem naredil manjšo napako, v drugi skočil zelo dobro in napredoval po lestvici ter prišel do najboljšega rezultata sezone. Zdaj v Bischofshofen gremo naprej z željo, da bi bili skoki tam čim bolj podobni temu v finalni seriji," pa je dejal nekdanji zmagovalec novoletne turneje Peter Prevc.

Brez točk je v slovenski vrsti ostal Žiga Jelar, medtem ko je Bor Pavlovčič že po sobotnih kvalifikacijah končal 69. novoletno turnejo.

V Bischofshofnu ga bo zamenjal Tilen Bartol, ki je v celinskem pokalu v Engelbergu pokazal dobro formo in Sloveniji priskakal sedmo kvoto za tekme svetovnega pokala v Zakopanah, Lahtiju in Willingenu.

"Super, odlično drugo mesto Anžeta, končno smo osvojili stopničke na novoletni turneji! To je dober rezultat za lepo popotnico za naprej za Bischofshofen, tako da upam, da ohranimo to visoko raven skakanja. Preostali trije fantje so nastopili polovično. Vsak je pokazal po en dober skok na tekmi. Počasi bodo morali narediti po dva dobra skoka na tekmi, da imamo potem končno štiri močne fante. Tu pa je še Žiga, ki bo v Bischofshofnu tudi popravil vtis," je nastope varovancev ocenil glavni trener slovenske vrste Robert Hrgota.

Zdaj se bodo skakalci iz Innsbrucka preselili v Bischofshofen, kjer bo 6. januarja znan dobitnik zlatega orla.