Avstralske nogometašice odslej z enakimi plačili in pogoji kot moški reprezentanti

Dogovor o enakopravnosti

6. 11. 2019, 11:28 | Športno | Vir: STA

              Avstralske nogometašice odslej z enakimi plačili in pogoji kot moški reprezentanti (foto: profimedia) profimedia

Avstralske nogometne reprezentantke bodo v prihodnje prejele enaka plačila in imele enake pogoje za treninge kot njihovi rojaki v moški reprezentanci. Dogovor o enakopravnosti sta v sredo dosegla avstralska nogometna zveza ter sindikat nogometašev.

Nogometašice bodo z novim dogovorom enakopravne z moškimi kolegi pri plačilih, pogojih za trening in pripravah, na tekmovanja bodo letele v poslovnem razredu.

Nogometna zveza in sindikat sta sklenila štiriletni dogovor, obe reprezentanci pa bosta deležni 24-odstotnega deleža prihodkov reprezentance, ki se bo vsako leto dvignil za en odstotek. Od tega bodo reprezentanti in reprezentantke pet odstotkov namenili mladinskim pogonom.

Kot je na novinarski konferenci v Sydneyju pojasnil glavni operativec sindikata John Didulica, bodo najboljše avstralske nogometašice zaslužile najmanj 83.000 dolarjev.

Dogovorili so se tudi o dvigu denarnih nagrad za uvrstitev oziroma nastope na svetovnih prvenstvih. V primeru uvrstitve na SP bodo igralci in igralke prejeli 40 odstotkov denarne nagrade oziroma 10 odstotkov več kot do zdaj. Če se bodo uvrstili v izločilne boje, bo ta odstotek narasel na 50.