Avstrijski skakalec Gregor Schlierenzauer končal kariero

21. 9. 2021, 11:18 | Športno | Vir: STA

              Avstrijski skakalec Gregor Schlierenzauer končal kariero (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Avstrijski šampion smučarskih skokov Gregor Schlierenzauer je končal kariero. Kot je 31-letni rekorder s 53 zmagami v svetovnem pokalu danes zapisal na svojem blogu, je napočil pravi trenutek za slovo od bogate kariere. "Smučarski skoki so mi prinesli veliko veselja in mi dali veliko izkušenj za naprej," je med drugim zapisal "Schlieri".

Kot je v daljšem zapisu danes po 15 letih v svetovnem pokalu pojasnil Tirolec, ki se v zadnjih sezonah po poškodbah nikakor ni več zmogel vrniti na vrh, so bili zadnji meseci zanj zelo zahtevni.

"Zaradi premora ob poškodbi sem imel dovolj časa za razmislek in sem bil dovolj oddaljen od skokov, da sem se sprijaznil s preteklostjo in uvidel, kje sem zdaj. Konec aktivne kariere po vsem, kar sem lahko doživel kot vrhunski športnik, ni enostaven, vendar se odločitev zdi prava in ob pravem času," je za svoj blog dejal nekdaj dvakratni skupni zmagovalec sezone svetovnega pokala (2009, 2013), ki je dvakrat zaporedoma (2012, 2013) osvojil tudi prestižno novoletno turnejo.

"Z veseljem in ponosom me navdaja, da sem že od malih nog živel svoje sanje. Zahvaljujoč vrhunskemu športu sem se tudi osebnostno razvil, spoznal številne fascinantne ljudi in v svojem srcu za vedno ohranjam nešteto neverjetnih trenutkov," je ob zahvalah najbližjim zapisal Schlierenzauer.

Eden najboljših skakalcev v zgodovini športa, s 53 zmagami tudi rekorder v svetovnem pokalu; ob tem ima 88 uvrstitev na zmagovalni oder, ima z olimpijskih iger štiri kolajne. V Vancouvru 2010 je bil zlat z ekipo ter bronast tako na srednji kot veliki skakalnici, leta 2014 v Sočiju pa je v zbirko dodal še ekipno srebro.

Slovel je tudi kot izvrsten letalec in je trikrat osvojil mali kristalni globus za to prestižno skakalno disciplino (2009, 2011, 2013), s svetovnih prvenstvih v poletih pa ima pet kolajn: štiri zlate, od tega en posamični naslov, in eno srebrno. Uspešen je bil tudi na nordijskih SP, na katerih je kot član avstrijske reprezentance skupno osvojil 12 kolajn, od tega v posamični konkurenci eno zlato ter tri srebrne.

"Moj ogenj, ki je v meni vedno gorel za šport, zdaj gori za nove naloge, ki me čakajo v življenju. S strastjo odpiram to novo poglavje, poln sem volje in radovednosti," je še zapisal Schlierenzauer, ki pa za zdaj še ni razkril, kaj bo počel po koncu kariere.