Čeferin o letu 2020: Veliko se moramo naučiti iz spopadanja s pandemijo

Enotno prizadevanje za iste cilje

24. 12. 2020, 14:37 | Športno | Vir: STA

              Čeferin o letu 2020: Veliko se moramo naučiti iz spopadanja s pandemijo (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v posebnem pismu za Uefa Direct potegnil črto pod letom 2020 in sporočil, da se mora ne le nogometni, ampak tudi preostali svet iz spopadanja s pandemijo novega koronavirusa marsikaj naučiti. Sam je izpostavil predvsem enotno prizadevanje za iste cilje.
 

"Leta 2020 smo se naučili, da lahko evropska nogometna skupnost v duhu kompromisov in razumevanja, pa tudi z ekipnim delom ter prizadevanjem za iste cilje premaga vsako oviro. To je lekcija, ki nam bo dobro služila v prihodnosti," je v pismu zapisal predsednik Uefe.

"V zadnjih devetih mesecih smo premagali vrsto pomembnih ovir, ki bi se v običajnejših časih zdele nepremostljive," je dejal Čeferin. Kot ključno odločitev v tekmovalnem smislu je izpostavil prestavitev EP za 12 mesecev, ki je omogočila zaključek domačih tekmovanj v sezoni 2019/20 in pravočasno prilagoditev tekmovanj v sezoni 2020/21.

Širše je izpostavil, da sicer vso raznoliko družbo na tem planetu vodi skupna želja, da se iz zahtevnega leta nekaj nauči in to znanje v prihodnosti tudi uporabi.

"Nogomet pri tem ni nobena izjema, tudi po tako burnem in izrednem letu. Iz tega, kako so se upravni organi, nacionalna združenja, lige, klubi, igralci in navijači združili med pandemijo koronavirusa, da bi se prilagodili spremembam brez primere, se je mogoče veliko naučiti," je zapisal Čeferin.

Uefa ima po njegovem mnenju zdaj preizkušeno formulo za varno organizacijo svojih tekmovanj. Protokol "Return to Play", objavljen julija, je vzpostavil trdne zdravstvene in operativne standarde za vsa tekmovanja pod njenim okriljem. Doseg nogometa je imel po mnenju predsednika Uefe ključno vlogo tudi pri posredovanju pomembnih zdravstvenih sporočil in napotkov.

V temeljitih prizadevanjih za zaščito vseh, ki sodelujejo v nogometnih tekmah, so analizirali vse vidike organizacije tekem, ki se jih bo do konca koronskega leta tako na klubski kot reprezentančni ravni nabralo več kot 1000.

"Priljubljenost in doseg nogometa prinašata dodatno družbeno odgovornost. V času stisk ima nogomet moč podpreti in krepiti skupnosti," je sklenil Čeferin. Po njegovem mnenju so nacionalne zveze, lige, klubi in igralci sprožili nešteto pomembnih pobud za pomoč lokalnim skupnostim pri obvladovanju razmer ob zaprtjih v državah.