Danes odprtje biatlonskega svetovnega prvenstva na Pokljuki, prve tekme v sredo

Boj za odličja tudi v slovenskem taboru

9. 2. 2021, 08:35 | Športno | Vir: STA

              Danes odprtje biatlonskega svetovnega prvenstva na Pokljuki, prve tekme v sredo (foto: Profimedia) Profimedia

Z virtualno otvoritveno slovesnostjo na Bledu se danes začenja svetovno prvenstvo v biatlonu na Pokljuki. Prve tekme najboljših biatloncev in biatlonk na svetu se bodo nato na Rudnem polju z mešanimi štafetami začele v sredo. Do prihodnje nedelje se bo za medalje borilo 337 tekmovalcev iz 38 držav, vsaj ena naj bi ostala na domačih tleh.

Odprtje svetovnega prvenstva v biatlonu je danes načrtovano ob 18. uri, zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa pa bo izvedeno v virtualni obliki. Sprva je bil načrtovan pravi praznik na promenadi blejskega jezera.

Bistveni del prvenstva bodo začeli v sredo ob 15. uri s tekmo mešanih štafet. Skupaj je na programu 12 dni tekmovanj, v katerih bodo prireditelji razdelili 12 kompletov odličij.

Boj za odličje so napovedali tudi v slovenskem taboru. Zanj naj bi se boril Jakov Fak, in sicer v prav vseh posamičnih disciplinah. Sicer pa bodo Slovenci bolj ali manj lovili točke svetovnega pokala, pri čemer bodo novinci in mlajši tekmovalci zadovoljni prav z vsako, Klemen Bauer, Miha Dovžan in Rok Tršan pa lahko ob zelo dobrem nastopu računajo tudi z uvrstitvijo med dvajseterico, ob strelski ničli morda med deseterico.

Veliki favoriti za zlata odličja v vseh disciplinah so Norvežani, a vsaj Francozi so bili v letošnji sezoni v moški konkurenci zelo nevarni tekmeci, v ženski pa je izzivalk še bistveno več.

Prireditelji so načrtovali tudi pester družabni del tekmovanja, a so se mu morali zaradi epidemije covida-19 odpovedati. Prav tako na Pokljuko ne bo gledalcev, ki so jih sicer skupaj pričakovali kakšnih 130.000.