Enajsta etapa: Ewan tokrat ugnal Bennetta, Mezgec osmi

Tour de France

9. 9. 2020, 17:57 | Športno | Vir: STA

              Enajsta etapa: Ewan tokrat ugnal Bennetta, Mezgec osmi (foto: Profimedia) Profimedia

Enajsto etapo kolesarske dirke po Franciji je dobil Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Soudal). V ciljnem sprintu glavnine je bil hitrejši od Irca Sama Bennetta (Deceuninck-Quick-step) in Slovaka Petra Sagana (Bora-Hansgrohe). Najboljši slovenski sprinter Luka Mezgec (Mitchelton-Scott) je bil tokrat os

Razlike ostajajo iste. Roglič ima 22 sekund prednosti pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers) in 28 sekund pred Francozom Guillaumom Martinom (Cofidis). V cilj je z glavnino mirno prišel tudi Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), ki za svojim rojakom še naprej zaostaja 44 sekund.

Potem ko so dan prej na kolesarski dirki po Franciji tekmovalci doživljali stresne trenutke, je bila 11. etapa precej bolj mirna. Razlog za to je bil, da je glavnina dovolila pobeg le enemu kolesarju, Francozu Matthieuju Ladagnousu (Groupama-FDJ), zaradi česar so lažje nadzorovali zaostanek in umirili ritem na poti do Poitiersa.

Prav tako v etapi ni bilo pretiranega vetra, ki bi omogočil formacijo ešalonov in izgubo časa med favoriti. Glavnina se je tako večino etape posvečala vmesnim sprintom, pomembnim v boju za "sprintersko" zeleno majico, ki jo je zanesljivo obdržal Bennett.

V zaključku etape, v kateri so prečkali polovično točko trase Toura, so v ospredje prišle sprinterske ekipe in izničile napad treh kolesarjev v zadnjih 10 kilometrih. Nato pa je bil v tesnem boju štirih kolesarjev najboljši Ewan. Tokrat je sprintal tudi Rogličev moštveni kolega Wout Van Aert, ki je bil četrti.

Slednji se je po dirki zaplete v besedni obračun s Saganom, potem ko je hitrejši Slovak odrinil Belgijca v zadnjih 150 metrih.

Mezgec je bil za razliko od nekaj zadnjih sprintov tokrat bolje postavljen, a je moral sprintati izpostavljen vetru v prsi, zaradi česar je izgubil nekaj hitrosti in končal kot osmi.

V četrtek bo na sporedu precej bolj razgibana 12. etapa ob Chauvignyja do Sarrana, dolga 218 kilometrov.