Francosko smučarsko središče Chamonix

6. 2. 2012, 08:42 | Športno | Vir: Playboy

              Francosko smučarsko središče Chamonix (foto: Shutterstock) Shutterstock

Prizorišče prvih zimskih olimpijskih iger, ki so tu potekale davnega leta 1924, vas z deset tisoč prebivalci in 60 tisoč obiskovalci dnevno v zimskem času (v poletnem pa kar 100 tisoč), leži na nadmorski višini 1035 metrov, nad njim pa se dviga streha Evrope, 4810 metrov visoki Mont Blanc.

Prav prvi vzpon na najvišji vrh v Alpah in zahodni Evropi leta 1768 je z vasice, obkrožene z vršaci, v kateri so prebivalci živeli od živinoreje, odkril tančico mističnosti in za vedno zapečatil njeno usodo – postala je eno najbolj znanih alpskih središč.

Danes se lahko pohvali ne le z odlično pripravljenimi smučišči, ampak tudi z elegantnimi hoteli, restavracijami, med njimi tudi najvišjo restav­racijo v Evropi Aiguille du Midi na višini 3842 metrov (če vas bo bolela glava, krivite višino, ne pijače!), ki je bila lani prvič odprta tudi med božičnimi prazniki.

Poleg tega še s 50 kilometri tekaških prog, festivalom telemarka, ki bo potekal februarja, in seveda s slavnim smukom na 3343 dolgi progi Le Verte v začetku februarja.

Z vozovnico Chamonix le pass lahko za 42 evrov na dan smučate na 117 kilometrih prog, če pa vas privlačijo mednarodne izkušnje, si lahko za 51,50 evra privoščite dnevno vozovnico Mont Blanc unlimited, ki omogoča smučanje po 400 kilometrih smučarskih prog v Franciji, Italiji in Švici.

http://www.chamonix.com

Jasmina Dvoršek