Francosko smučarsko središče Val d’Isere

9. 2. 2012, 14:23 | Športno | Vir: Playboy

              Francosko smučarsko središče Val d’Isere (foto: Shutterstock) Shutterstock

Življenje v odmaknjeni francoski dolini je bilo organizirano glede na letne čase. Prebivalci so v osmih mesecih zime hibernirali pod debelo plastjo snega, v kratkih poletjih pa skušali pridelati čim več sira.

Tako surovo življenje je zlasti mladino odganjalo v mesta … dokler niso zimski športi postali modni. Danes Val d’Isere privablja bogate, manj bogate in tiste, ki si lahko v enem od več kot 20 barov privoščijo pivo, na sirov fondi v kateri od 60 restavracij pa lahko pozabijo.

Smučišča okoli vasi so del ogromnega smučarskega območja Espace Killy, poimenovanega po domači legendi Jeanu Claudu Killyju, ponuja pa kar 300 kilometrov smučarskih prog in čudovite razmere za smuko zunaj urejenih smučišč.

Območ­je, v katero sta združeni središči Val d’Isere in Tignes, ima kar 96 sedežnic, ki lahko prepeljejo skoraj 150 tisoč smučarjev na uro. Dnevna vozovnica za Espace Killy stane 42,50 evra, lahko pa si privoščite tudi heli ski, smučanje s helikopterjem po deviških alpskih strminah.

Ker je heli ski v Franciji prepovedan, vas bodo agencije, ki organizirajo avanturistične izlete, prepeljale v sosednjo Švico ali Italijo.

Schumacherji za volanom se lahko na lednem stadionu v La Daillu na vhodu v Val d’Isere preiskusite v ledeni vožnji za volanom kartov ali fiat pand 4WD, tisti prepričani o svojem dirkaškem znanju pa lahko preverite sposobnosti svojega avtomobila.

In kaj naj v tem času dela vaša draga?

Pošljite jo na tečaj peke francoskih slaščic (30 evrov), pa bo zadovoljstvo obojestransko in dvakrat sladko.

Jasmina Dvoršek