Goran Dragić potrdil slovo, Kokoškov pa ne bo več selektor!

19. 9. 2017, 16:15 | Športno | Vir: STA

              Goran Dragić potrdil slovo, Kokoškov pa ne bo več selektor! (foto: profimedia) profimedia

Kapetan košarkarske reprezentance Goran Dragić je potrdil, da se poslavlja od izbrane vrste, selektor Igor Kokoškov pa se dogovarja s Košarkarsko zvezo Slovenije, da ostane povezan z ekipo, a ne v selektorski vlogi, saj je funkcija nezdružljiva z obveznostmi, ki jih ima pri moštvu NBA Utah Jazz v ZDA.

"Z ekipo nedvomno ostajam povezan kot prijatelj. Jasno je, da je težko združiti prijateljstvo in resno delo, zato bom tu kot nekdo, ki lahko spremeni svojo vlogo. Že v kvalifikacijah novembra in februarja je nemogoče, da bi bil tukaj, saj imam obveznosti pri Utah Jazz in tudi Goran (Dragić op. p.) nima teh možnosti. Moramo poiskati najboljši način, kako se bo ta zgodba nadaljevala. Skupaj se bomo dogovorili, kako. Zanesljivo bom pomagal tudi naprej, morda kot svetovalec, morda bom tukaj kakšen teden. To je sicer važno, ni pa najpomembnejše za to ekipo. Ta ekipa ni zgrajena za trenerja," je na novinarski konferenci dejal morda glavni oblikovalec slovenskega uspeha na EP 2017 selektor Igor Kokoškov.

Kokoškov je opozoril tudi na težave, ki jih vidi v zvezi z novim koledarjem reprezentančnih tekem. Mednarodna krovna organizacija Fiba je glede na koledar namreč onemogočila nastopanje košarkarjev iz lige NBA in iz evropskih ekip, ki tekmujejo pod okriljem konkurenčne zveze Uleb, v reprezentancah.

"Bolj kot selektor je pomembno, kaj se bo v slovenski ekipi dogajalo z igralci evrolige," je še dejal Kokoškov. Predsednik KZS Matej Erjavec je v zvezi s tem že napovedal, da pričakuje spremembe: "Zveza sama proti tem ne more veliko, a velike zveze, Francozi in Španci, pritiskajo na Fibo. Te zveze bodo brez teh košarkarjev še bolj prikrajšane, seveda pa ne vemo, kaj se bo zgodilo. Tudi v Istanbulu konkretnih odgovorov še ni bilo."

Na novinarski konferenci v Ljubljani je še enkrat slovo od ekipe potrdil tudi kapetan reprezentance in ljubljenec navijaških množic Goran Dragić, ki se po sezoni v ligi NBA in reprezentančnem uspehu pravzaprav brez odmora vrača nazaj k moštvu Miami Heat: "Kar sem si želel, sem dosegel in mislim, da je najbolj prav, da na tej točki tudi zaključim."

Enaintridesetletni Ljubljančan pravi, da je za njim težko leto. "Vsi smo imeli težko leto brez pravega odmora, v NBA pa je to še malce težje, ker imamo v programu 82 tekem rednega dela in res veliko potovanj. Predvsem je težko ostati zdrav, treba pa je biti tudi mentalno močan. A zelo sem vesel, da lahko igram košarko in delam, kar me veseli. Malce mi je tudi žal, da novembra ne bom mogel biti z reprezentanco."

Na srečanju s slovenskimi mediji so se Goran Dragić, Klemen Prepelič in Edo Murić še enkrat zahvalili navijačem in medijem za podporo pri zgodbi, ki so jo spisali v Istanbulu, pa tudi zvezi in sponzorjem, ki so zagotovili ustrezne okvire za uspeh. Najbolj zgovoren je bil trener Kokoškov in dejal, da se ne bi rad ponavljal, a: "Vsi čutimo, da to ni le uspeh nas iz ekipe, ampak vseh, ki imajo radi košarko, ki jo spremljajo. Zame je to lep dan tako po športni kot po osebni plati."

Še enkrat se je spomnil tudi svoje zgodbe v Sloveniji. "Ko sem prišel, so bili igralci polni optimizma, obljubljali so medaljo, celo mali Dončič. Glede na življenjske in športne izkušnje nisem verjel, da ve, kaj govori. A tudi na zvezi so vsi govorili, da je to leto, ko se združita talent in izkušnje, da je to leto, ko je čas za nekaj velikega. To je bil zame pravi, pozitiven pritisk. Vedel sem, da lahko to kot ekipa naredimo. Res sem ponosen na fante, vsako minuto so se borili. A pohvale tudi tistim, ki so bili na spisku, ki so z nami trenirali, pa jih nismo mogli peljati v Helsinke in Istanbul."

Kokoškov pravi, da je čutil izjemno zadovoljstvo, ko je delal s to ekipo. "Ni bilo dram in intrig, delalo se je na polno, kemija je bila prava in meni je bilo lahko, ker sem se res ukvarjal le s trenerskim poslom. Hvala tudi zvezi, ki je pripravila vse pogoje za ta uspeh." Z zgodovinskim uspehom pa po njegovem mnenju Slovenija menja tudi standarde: "Moramo ostati na nivoju vrhunskih evropskih in svetovnih ekip. Žal mi je, da prvenstvo ni štelo tudi kot kvalifikacija za SP ali olimpijske igre kot v preteklosti, drugače bi Gogija prepričali, da bo zaigral še na naslednjem turnirju."

Kot trenerja pa je zanj izredno pomemben tudi ponedeljkov večer v Ljubljani, kjer je prišlo košarkarje pozdraviti izredno število mladih in nedvomno bo ta uspeh tudi pridobitev za slovensko košarko, podobno kot je bilo evropsko prvenstvo 2013, ko je bil vpis v šole košarke izjemen.