Kam na smučanje z otroki? Tu so 3 ideje za fantastično doživetje (nedaleč stran od vašega doma)

Družinska smučišča

29. 11. 2021, 11:38 | Športno
Kam na smučanje z otroki? Tu so 3 ideje za fantastično doživetje (nedaleč stran od vašega doma) (foto: Klemen Razinger) Klemen Razinger

Se že nekaj časa poigravate z mislijo in željo po tem, da se prihajajočo zimo odpravite na nepozaben družinski izlet – bodisi eno- ali večdnevni? Se ne morete odločiti za pravo destinacijo oziroma niste prepričani, katera smučarska destinacija bo pravšnja za vas in vaše družinske člane?

Iščete pravo smučišče z otroškim vrtcem, varuškami, otroškimi progami, otroško smučarsko šolo in preostalimi simpatičnimi aktivnostmi za otroke? Pobrskajte po spodnjem naboru destinacij, ki smo jih poiskali za vas. Zagotovo bo vsaj ena od njih izpolnila vaša pričakovanja.

1. Kranjska Gora

V Kranjski Gori lahko izbirate med kar 18 smučarskimi progami različnih tehničnih zahtevnosti. Žičnice in proge so nanizane po pobočjih Vitranca vse od Kranjske Gore do Planice v nadmorski višini od 800 do 1215 m. Sistem 6 sedežnic in 13 vlečnic vas popelje na vašo sanjsko progo. Če se še niste odločili zanjo, le pokukajte na kranjskogorsko karto smučarskih prog in odkrijte tamkajšnje krasne smučarske terene.

Ena največjih prednosti kranjskogorskih smučišč je, da je med vašim hotelom in smučišči le nekaj metrov razdalje. In seveda to, da se tudi kot popoln začetnik lahko postavite na noge s pomočjo izvrstnih smučarskih šol in smučarskih učiteljev. Dobro pa je vedeti, da se ravno zaradi odlične ponudbe smučarskih šol tu ponašajo z nazivom »družinsko smučišče«.

Popoldneve boste lahko preživljali z odkrivanjem skrivnosti dobrega počutja v notranjih bazenih in savnah hotelov, saj Kranjskogorčane odlikuje tudi bogata velnes ponudba. Kaj je lahko še lepšega?

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kranjska Gora (@kranjskagora)

2. Kope

Kope so raj za zimska doživetja, ki se nahaja na skrajnem zahodnem in najvišjem delu Pohorja, nad Slovenj Gradcem. Destinacija je idealna za vse, ki si želijo obilico dobre smuke. Zaradi svoje razgibanosti Kope ponujajo terene za zahtevnejše smučarje in tudi tiste, ki so prijazni otrokom ali smučarjem začetnikom.

Smučišče Kope so družinsko smučišče. Za prihajajočo smučarsko sezono so odprili enega največjih otroških poligonov v Sloveniji - Holcerček. Za najmljajše je na voljo tekoči trak, lociran pod teraso Grmovškovega doma in vsebuje različne didaktične pripomočke za hitrejše napredovanje naših najmlajših gostov. Otroški park Holcerček se tudi smiselno povezuje z otroškim smučiščem Sedlo, kjer so otroci deležni različnih elementarnih pripomočkov ter igral, ki omogočajo lažje in bolj zabavno učenje (funslope vijugasta proga s snežnimi valovi, otroške skakalnice, tuneli, otroški veleslalom, …).

Otroški park med drugim vključuje tudi progo za vožnjo s snežnimi tubami in sankališče. Vse aktivnosti v poligonu pa potekajo pod vodstvom pedagoškega osebja šole smučanja Nitro Kope.

Na Kopah s pomočjo umetnega zasneževanja zagotavljajo do 100 snežnih dni.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KOPE (@kope_smucisce)

3. Soriška planina

Na meji med Primorsko in Gorenjsko, v objemu gozdov Jelovice in na robu Julijskih Alp, se na nadmorski višini od 1287m do 1550m, nahaja krasotica med planinami, Soriška planina.

Majhen in prijazen počitniški center, le streljaj od slikovite vasi Sorica, skozi celo leto ponuja obilo aktivnosti, čudovite razglede in popoln oddih.

Pozimi na Soriški planini obratuje smučišče, ki s svojo ugodno lego in raznolikimi tereni nudi zimske užitke za vse generacije. Na smučišču obratuje pet naprav; otroška vlečnica Lucija, tri vlečnice in dvosedežnica Lajnar. Poleg alpskega smučanja na desetih kilometrih prog, obiskovalci lahko uživajo v turnem smučanju, teku na smučeh na urejenih progah po gozdovih Jelovice, sankanju, krpljanju in zimskem pohodništvu po okoliških vrhovih. Na smučišču sta organizirani tudi šola smučanja in izposoja športne opreme, ter vrsta drugih zimskih aktivnosti, od otroških animacij do adrenalinskih pustolovščin.

Smučišče je s svojim preprostim dostopom, otroško vlečnico in pregled ostjo primerno za družine, učenje prvih smučarskih zavojev, šole v naravi, smučarske tečaje in tekme, rekreativno in tudi profesionalno smučanje.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soriška planina (@soriskaplanina)

Da pa bo vaša družinska smuka minila brez morebitnih poškodb, je zelo pomembno, da dovolj časa posvetite tudi ogrevanju mišic in sklepov vas in vaših najmlajših. Do sodelovanja jih najlažje pripravimo, če jim ogrevanje predstavimo skozi igro.

Promocijsko gradivo / Elan

V nadaljevanju smo za vas pripravili nekaj mega načinov, kako na zabaven način ogreti sebe in otroka:

VAJA ŠT. 1: Globoki počep

Gre za vajo, pri kateri sodeluje celotno telo. Med izvajanjem vaje je telo ves čas v položaju, v katerem je pri smučanju večino časa. Pri globokem počepu so kolena upognjena do te mere, da zadnji del stegen počiva na mečih, pete pa so v celoti trdno na tleh. Pri izvedbi smo pozorni, da se pri vsakem »izhodu« otrok dvigne in vzravna hrbtenico. Obremenjena so predvsem kolena, pa tudi medenica in celotna hrbtenica.

VAJA ŠT. 2: Lovljenje med palicami

Smučarske palice postavite na snežno podlago v ravni liniji z razmakom enega metra in se z otroci lovite okoli njih, da ogrejete telo. Da bo vaja nekoliko intenzivnejša, teku dodajte še avionček (tek z odklonom trupa na stran). S slednjim boste otroku predstavili prenos teže telesa pri zavijanju na smučeh.

VAJA ŠT. 3: Drsalni korak

Pri tej vaji se malčki prvič srečajo s smučmi. Z drsalnim korakom naprej in nazaj aktiviramo mišice kolka, ki so pri smučanju ravno tako zelo izpostavljene. Da vajo izvedemo pravilno, smo pazljivi, da je trup zravnan in stabilen.

Da pa bo vijuganje po belih strminah z vašo družino še lepše, pa si ga popestrite z novimi Elan smučmi serije "ACE" in "Tweener". Tako bo vaše preživljanje prostega časa z družino še kakovostnejše.

Elan vedno znova poskrbi za dobro vzdušje in preživljanje dobrih časov z družino in prijatelji. Zato so razvili produkt, ki poudarja ravno to - preživljanje kakovostnega časa z družino.

Nekaj ključnih podrobnosti o serijah:

Elan Tweener

Ključ dolgotrajne povezanosti s smučanjem je ohranjanje strasti od otroštva do starosti. Elan Tweener kolekcija je oblikovana za smučarje v mladostniških letih. Naslavlja njihove potrebe po najboljšem produktu glede na velikost in znanje smučanja, saj le dober produkt poskrbi za dobro počutje na snegu.

Elan ACE

Kolekcija Elan ACE vsebuje DNK dirkaških smuči in se požvižga na hitrostne omejitve ter priredi dirko čisto za vas na vsaki progi.

Promocijsko gradivo

Za vaše otroke ni lepšega občutka, kot je ta, da imajo enake ali vsaj čim bolj podobne smuči kot vi. Tega se pri blagovni znamki Elan zavedajo in slednje širijo s sporočilom "Smučaj kot očka in smučaj kot mama". Več o projektu lahko preberete TUKAJ.

Fotografije: Promocijsko gradivo / Elan, Klemen Razinger