Kolesarji bodo gnali ponyje na vrh Vršiča

3. 6. 2017, 06:18 | Športno | Vir: STA

              Kolesarji bodo gnali ponyje na vrh Vršiča (foto: Aljoša Rehar/STA) Aljoša Rehar/STA

Več kot 850 pogumnih kolesarjev in kolesark na kultnih ponyjih se bo danes ob 15. uri pognalo iz Kranjske Gore proti vrhu Vršiča. Tretji vzpon na Vršič Red Bull Goni Pony bo dolg 13,5 km od hotela Lek pa do vrha najvišjega slovenskega cestnega prelaza na 1611 metrov visoki Vršič.

850 kolesarjev je nova rekordna znamka kolesarjev, ki bodo grizli v klanec Vršiča. Toliko se jih je namreč prijavilo na vzpon do 28. maja in s trem preseglo številke prijavljenih iz prejšnjih dveh let, še kakšen zamudnik pa je mesto med osvajalci kolesarskega Triglava našel še do konca maja.

Med hrabrimi osvajalci Vršiča pa bo letos tudi selektor slovenske kolesarske reprezentance Andrej Hauptman, sicer edini Slovenec z medaljo na članskih svetovnih prvenstvih doslej.

Vzpon na Vršič s ponyji bo vse prej kot lahka naloga, saj bo treba 13,5 km z 801 višinskim metrom premagati z 20-palčnimi kolesi brez prestav ponyji, ob tem pa se spopasti z naklonom do 10,8 odstotka ter 24 s kockami tlakovanimi serpentinami.

Lani je ciljno črto na vrhu prelaza prečkalo 573 tekmovalcev in tekmovalk. Aktualni rekord je postavil gorski kolesar Boštjan Hribovšek, ki je uro ustavil pri 45 minutah in 26 sekundah.

Uradni začetek Red Bull Goni Pony akcije je ob 8. uri v centru Krajnske Gore (nasproti bara Vopa) - čas za registracijo, tehnični pregled koles in ocenjevanje retro stila. Predvsem pa je čas pred začetkom dogodka namenjen spremljevalnem programu, ki je vsako leto bogatejši in bolj zanimiv. Po končanem tekmovanju pa sledi retro zabava v Kranjski Gori z Elvis Jackson in Happy Ol' McWeasel.

Kolesarski vzpon se bo začel ob 15. uri, sledi ogrevanje v zaprti vožnji za avtomobilom mimo hotela Kompas in po cesti Rateče-Jesenice do Vršiške ceste. Leteči start vzpona na Vršič bo pri hotelu Lek.

Organizatorji še sporočajo: "To bo dirka, torej velja, da prvi in prva na vrhu zmagata. Kako pa nazaj v dolino s temi silovito učinkovitimi zavorami? Zadaj torpedo ali po domače "kontra", ki se rada greje, spredaj čeljust, ki ne vzbuja zaupanja. Tudi spustimo se na kolesih, a z obveznimi postanki za hlajenje in vrsto presenečenj, tako da se ne bo nikomur mudilo."