Lanišek izvaja posebne vaje za hrbet, Pavlovčič se še lovi

Priprave na olimpijsko zimo 2021/22

4. 5. 2021, 18:09 | Športno | Vir: STA

              Lanišek izvaja posebne vaje za hrbet, Pavlovčič se še lovi (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Slovenska moška reprezentanca v smučarskih skokih se že pripravlja na olimpijsko zimo 2021/22. Po prejšnji turbulentni sezoni, v kateri je Anže Lanišek na svetovnem prvenstvu osvojil kolajno, ima ekipa tudi letos visoke cilje. Kot je dejal selektor Robert Hrgota, bodo skakalci na prvi dve tekmi poletne sezone odpotovali z udarno ekipo.

Strokovni štab slovenskih skakalcev je pred olimpijsko sezono dobil dve okrepitvi. V ekipo se vrača kondicijski trener Matjaž Polak, ki je s skakalci sodeloval že v "zlatih časih" trenerja Gorana Janusa, ter Gašper Berlot, ki bo skrbel predvsem za drese, so po današnjem treningu skakalcev v Kranju sporočili iz Smučarske zveze Slovenije (SZS).

V reprezentanco A sta na novo uvrščena eden najboljših Slovencev minule zime Bor Pavlovčič in Cene Prevc, ki pa bo vadil po programu B-reprezentance.

Skupne priprave so sicer skakalci začeli 26. aprila, pred tem so fantje vadili individualno. "Ta čas smo v procesu bazičnih priprav, osnovo je treba narediti dobro. Pripraviti moramo celotno telo, da gremo potem lahko v specialne vadbe. Z večino fantov oziroma z njihovo pripravljenostjo sem zelo zadovoljen," je za SZS dejal glavni trener, ki načrtuje, da bodo njegovi varovanci na prvi dve postojanki poletne velike nagrade v Wislo in Courchevel odpotovali v popolni postavi.

Poletna VN se bo začela 17. julija na Poljskem. Po poljski in francoski postaji sledijo poletne tekme v Rusiji, Kazahstanu in Romuniji, kamor bodo odpotovali skakalci, ki bodo lovili kvoto. Za Hinzenbach in finale v Klingenthalu na Saškem (3. oktober) pa bo spet udarna ekipa.

Hrgota je dodal, da bodo fantje prvič v novi sezoni na skakalnici vadili 18. maja, ko bodo opravili trening na 80-metrski napravi v Planici.

Junak minule zime Lanišek je povedal, da je poškodba hrbta, ki mu je lani grenila sezono, pod nadzorom. "Hrbet je v redu. Najbolj pomembno je, da smo našli vzrok, zakaj me boli. Operacija ne bo potrebna, pravzaprav nikakršen poseg. Že s tem, da bom popravljal napačne gibalne vzorce, bomo to težavo rešili. Pregledala sta me dva zdravnika in po posvetu so sledile vaje, ki jih zdaj moram izvajati, da najdem pravo telesno držo tako med treningom kot v prostem času," je dejal Lanišek in dodal, da ima tudi pred novo sezono visoke cilje.

"Forma se tempira v glavi. Tako kot smo se postavili za Oberstdorf, bomo naredili tudi zdaj. Cilji so vedno visoki, vedno je cilj, da na vsaki tekmi pokažeš svoje najboljše skoke. Želiš si, da si ti tisti najboljši, tisti, za katerim vsi gledajo. To je moj cilj. Morda letos, morda naslednje leto, morda pa nikoli, a to je moj cilj, za katerega delam," je dejal Lanišek.

Pavlovčič stremi k temu, da čim prej "ujame" lansko formo in jo še nadgradi

Ta čas ima še nekaj težav s privajanjem na delo v A-reprezentanci.

"Iz napak sem se lani naučil marsikaj. Na tem bom gradil še boljšo formo. Trenutno mi je še težko, saj sem zamenjal celotno strokovno vodstvo. Je še nekaj prilagajanja, lovljenja, a upam, da se nam uspe čim prej uskladiti, da bo delo nemoteno," je dejal Mojstrančan in priznal, da mu je minula sezona dala velik zagon.

"Dokazal sem si, česa sem sposoben, čeprav sem lani našel veliko pomanjkljivosti, na drugi strani pa se je tudi veliko stvari 'poklopilo'. Imam veliko motivacije tudi zato, ker nas čaka olimpijska sezona," je dejal Pavlovčič.

Prvo ime ekipe, kapetan Peter Prevc, si pred novo sezono ne želi delati velikih sprememb. "Treba je vzdrževati tisto, kar znam, in izboljšati tisto, česar ne znam. Ne želimo delati velikih sprememb, le bolj spremljati proces treninga, ga prilagoditi tudi glede na dnevno, tedensko počutje. Torej, če se počutiš dobro, narediš kakšno vajo več, če ne, pa kakšno vajo manj," razmišlja nekdaj najboljši skakalec na svetu.

"Lani sem morda prehitro kdaj postal živčen, morda sem prehitro mislil, da bo šlo kar samodejno na bolje. Ko je bilo sezone konec, sem bil najbolj razočaran, da nisem dosegel niti ene uvrstitve med deseterico. Sploh ne pomnim, če se mi je to kdaj prej že zgodilo. To je tisto, kar mi je najbolj dalo misliti. Zakaj se je to dogajalo, bo treba še malce premleti," še meni Peter Prevc.