Med najboljše štiri kot zadnja še Anglija, ki je s 4:0 izločila Ukrajino

EP v nogometu

3. 7. 2021, 22:56 | Športno | Vir: STA

              Med najboljše štiri kot zadnja še Anglija, ki je s 4:0 izločila Ukrajino (foto: profimedia) profimedia

Angleška nogometna reprezentanca je zadnja polfinalistka evropskega prvenstva. V Rimu je prepričljivo s 4:0 (1:0) premagala Ukrajino in si priigrala skupno tretji polfinale na EP in prvega po domačem prvenstvu leta 1996. Še naprej edina angleška lovorika na velikih tekmovanjih ostaja naslov svetovnega prvaka leta 1966.

V prvem polčasu je v četrti minuti zadel Harry Kane po podaji Raheema Sterlinga. V drugem je najprej v 46. z glavo natančno meril Harry Maguire, Kane je na 3:0 povišal v 50., Jordan Henderson pa je piko na i visoki zmagi postavil v 63. minuti.

Za finalno vstopnico se bodo varovanci Garetha Southgata pomerili z Dansko, ki je v prvem današnjem četrtfinalnem obračunu ugnala Češko z 2:1 (2:0).

Angleži bodo v polfinalu 7. julija na domačem Wembleyju v Londonu lovili prvo uvrstitev v finale eura. Dvakrat so igrali v polfinalu. Poleg leta 1996 še na prvenstvu v Italiji leta 1968.

Prvi polfinalni obračun bo prav tako na Wembleyju, in sicer 6. julija med Italijo in Španijo. Italijani so v četrtfinalu ugnali Belgijo z 2:1, Španci pa so bili po streljanju enajstmetrovk boljši od Švice. Po 120 minutah je bil izid 1:1.

Ukrajinci so na tretjem zaporednem nastopu na EP prvič prišli do izločilnih bojev. Prvič so na prvenstvih stare celine nastopili leta 2012, ko so gostili prvenstvo skupaj s Poljsko.