24. ljubljanski maraton odteklo 19.612 udeležencev

27. 10. 2019, 18:00 | Športno | Vir: STA

              24. ljubljanski maraton odteklo 19.612 udeležencev (foto: Anže Malovrh/STA) Anže Malovrh/STA

Na 24. ljubljanskem maratonu so bili doseženi trije rekordi, na 42 km za ženske ter na najkrajši desetkilometrski razdalji v obeh konkurencah. V soboto je bilo v tekih otrok ter osnovnošolcev in dijakov 7172 udeležencev, v nedeljo pa je na 10, 21 in 42 km startalo 12.440 tekačev.

Skupaj je bilo tako v dveh dneh 19.612 aktivnih udeležencev največje športno-rekreativne prireditve v državi, na kateri sta bila tudi tokrat s tekaškimi copati na nogah predsednik države Borut Pahor in legendarna petinosemdesetletna Kazimira Lužnik, ki je manjkala le na enem "ljubljancu", ker je tedaj nastopila na prestižnem maratonu v New Yorku.

Temperature so ob 14. uri, ko je bilo na tekmovališču še veliko slabše pripravljenih maratoncev, nekoliko presegle 20 stopinj Celzija, kot je bilo tudi napovedano. Vendar je imela zdravstvena služba veliko manj posredovanj od pričakovanj.

V zdravstvenem šotoru v cilju so morali oskrbeti nekaj nad 40 oseb, štiri so prepeljali v bolnišnico, dva zaradi lažjih poškodb, dva pa sta nekoliko izgubila misli zaradi dehidracije in so ju poslali na opazovanje.

"Pričakovali smo več težav, na 10 km je bilo zjutraj mirno, a je bilo veliko hladneje, krepko pod 10 stopinj. Tudi potem na 21 in 42 km ni bilo veliko zdravstvenih problemov, največ je bilo dehidracij, a veliko manj, kot smo imeli v mislih še v soboto večer," je povedala Barbara Železnik, vodja projekta Ljubljanski maraton.

"Letos je šlo, tudi kar se organizacije tiče, vse presenetljivo gladko. Bali smo se neurejenih cest in ulic, zadnjo so v soboto zvečer asfaltirali na Brdu, in tudi tu je bilo tako vse pravočasno rešeno."

Še največ težav je imel Gabrijel Ambrožič, ki je zadolžen za tuje tekače. Dva dobra narekovalca ritma sta ostala v Etiopiji, ker nista dobila vizuma na tamkajšnjem španskem veleposlaništvu, ki je pristojno za Slovenijo. "A sta bila vseeno dosežena odlična časa na 42 km, med atleti drugi v zgodovini našega maratona in rekord v ženski konkurenci," je dodala Železnikova.

Voda je na okrepčevalnice in vodne postaje, bile so na vsaka dva kilometra in pol, prišla iz hidrantov, v steklenicah pa je bila na voljo na cilju, bilo jih je 14.000. Za maraton so pripravili še 12.000 kosov dodatnih energijskih napitkov, tri tisoč litrov juhe in dva tisoč litrov čaja.

"Zagotovili smo še 500 kilogramov sladkorja in čokolade, več kot 10.000 posebnih gelov ter še piškote, skupaj 5,5 tone pomaranč in mandarin. To so res ogromne količine, priklopni tovornjaki jih pripeljejo," je nanizal direktor organizacijskega odbora Gojko Zalokar.

Proračun letošnjega maratona je 1,4 milijona evrov. Lani so ga krepko presegli, ko so morali plačati skupaj prek 1,6 milijona evrov, saj sta bila postavljena oba rekorda na 42 km, med atleti deseti vseh maratonskih prog na svetu.

Etiopijec Sisay Lemma Kasaye je za zmago in izjemen rekord (2:04:58) tako po Zalokarjevih besedah dobil 90.000 evrov ob vseh bonusih.

"Za tuje tekače je na voljo 230.000 evrov, lani pa smo morali dati krepko prek 400.000. V to pa niso vštete zgolj nagrade, ampak tudi stroški prevoza, startnine, bivanje, tekači za ritem," je navedel Zalokar.

Maraton je letos prvič potekal pod vodstvom novega predsednika. Konec letošnjega aprila je Andrej Razdrih žezlo predal svojemu nasledniku, Danilu Ferjančiču, ki je predstavnik največjega sponzorja maratona.

Zaradi upadanja prijav v zadnjih letih se je bilo moč prijaviti še dan pred tekmo v okviru sejma na Gospodarskem razstavišču, kjer so pripravili tudi spremljevalni program s predavanji. Med drugim tudi o dopingu, ki je vse bolj prisoten tudi med rekreativci.