Najbolj pozitivno je, da se nogomet vrača

Dejan Dončič za Sportklub

22. 5. 2020, 13:18 | Športno

              Najbolj pozitivno je, da se nogomet vrača (foto: Nafta Lendava) Nafta Lendava

Slovenski nogometni klubi so ta teden pričeli s pripravami na nadaljevanje sezone. Na Sportklubu boste junija uživali v zaključku Pokala Slovenije, v katerem bo v tej sezoni v finalu zaigral tudi predstavnik 2. SNL.

V konkurenci so ostali še štirje klubi (NŠ Mura, NK Aluminij, NK Nafta in NK Radomlje), žreb pa je za polfinalna para določil Mura - Aluminij in Nafta - Radomlje. Polfinalni tekmi bosta na sporedu 9. in 10. junija, finale pa 24. junija. Vse obračune boste lahko spremljali na naših kanalih.

Ekipa Sportkluba vas bo do polfinalnih obračunov sproti obveščala o dogajanju v omenjenih klubih. Tokrat smo poklicali v Lendavo in se pogovorili s trenerjem Dejanom Dončičem.

Kako ste preživeli ta dolg premor od nogometa? Za vas je to bilo nekaj novega.

Mislim, da se mi to v vsem času ukvarjanja s profesionalnim nogometom še ni zgodilo. Še posebej to, da smo bili od nogometa povsem izolirani. Ampak vse je za nekaj dobro. Zdaj smo imeli več časa za druge stvari, ki so bile pred tem vedno v ozadju. Tudi v tem času pa smo lahko delali in analizirali ter tako odpravljali predvsem nekatere pomanjklivosti.

Kako ste skrbeli, da so igralci v tem času ostali pripravljeni? Ste bili ves čas v kontaktu?

Igralcem smo vsak teden pripravili posebne programe, tudi sam pa sem bil z vsemi ves čas v stiku. Vsi so upoštevali vsa navodila, kar se je videlo na prvem treningu, ko smo dobili dokaz, da so dobro pripravljeni in da imajo vsi dobro osnovo za nadaljnje delo. Vsi so na nivoju, kot sem si želel.

Facebook

Kakšna čustva so bila prisotna na prvem "normalnem" treningu? So fantje močno pogrešali nogomet in delo z ekipo?

To so bili zares posebni trenutki. Videlo se je, da so fantje zares pogrešali vse skupaj. Motivacije ni manjkalo, vsi so si želeli trenirati. Mislim, da bi lahko prvič trenirali tudi pet ur in se nihče ne bi pritoževal. Opazno je bilo, da je odsotnost nogometa pustila veliko luknjo, zato so bili vsi še dodatno zagnani za delo.

Slovenija se je z epidemijo virusa COVID-19 dobro spopadla, zato smo se lahko razveselili povratka nogometa v Sloveniji. Vi boste v tej sezoni osredotočeni samo na pokal, ki se bo zaključil v nekoliko spremenjeni obliki. V polfinalu ne bo povratne tekme, vse preostale tekme pa bo gostil Nacionalni nogometni center Brdo. Kako gledate na vse skupaj?

Najbolj pozitivno je, da se nogomet vrača. Mogoče smo bili malo razočarani nad odločitvijo, da se 2. SNL dokončno odpove, a tako pač je. Najverjetneje bi nam te preostale ligaške tekme dale še dodatno vzpodbudo in motivacijo ter jasno tudi tekmovalni ritem. Je pa res, da se lahko zdaj dobre tri tedne pripravljamo le na polfinalno tekmo z Radomljami. Vsekakor bo ne glede na naše veselje, da smo nazaj, nogomet nekoliko drugačen. Vem, da bodo navijači prikrajšani z obiskom tekem, a mislim, da se zavedajo resnosti situacije in da so na koncu tudi oni veseli, da se nogomet vrača. Če bo tako tudi na začetku naslednje sezone, bo to jasno priložnost, da se poskrbi za popolno pokritost 2. SNL s prenosi. S tem ne bo nihče prikrajšan, saj bodo lahko navijači nemoteno spremljali tekme.

Trenutno je v Sloveniji zelo aktualna tema širitev Prve lige Telekom Slovenije. Kako ocenjujete to možnost?

Na začetku prekinitve tekmovanja zaradi epidemije sem v enem intervjuju dejal, da ima Slovenija vsekakor dovolj kvalitetnih klubov za ligo z 12 ekipami. Zdaj se je situacija nekoliko spremenila, potrebne bi bile nove analize, a še vedno mislim, da bi lahko prve štiri ekipe iz 2. SNL igrale med elito. Govorim tako o organizaciji klubov, sami infrastrukturi in tudi kvaliteti igralcev. S tem bi razbili monotonost štirih tekem z istim nasprotnikom, s katerim se lahko potem pomeriš še v pokalu. Liga 12 ekip bi zato vsekakor bila popestritev in tudi priložnost za še več mladih igralcev, ki prihajajo iz mladinskih vrst.

In še ena aktualna rešitev. Kaj pravite na pet menjav za vsako ekipo na eni tekmi? Bi bilo to uporabno tudi v prihodnosti?

Če bi se liga razširila na 12 ekip, potem v petih menjavah ne vidim smisla, ker bi mladi igralci dobivali več minut. V trenutni situaciji, v kateri bodo klubi igrali tekme na tri dni, pa je to odlična rešitev. Veliko bo utrujenosti in nevarnosti za poškodbe, hkrati pa se bo dobesedno čez 14 dni po koncu letošnje sezone začela že nova. To bo za igralce zares veliko breme, zato je pet menjav dobrodošla rešitev za nas trenerje, igralce in nogomet na splošno.

Več na tej povezavi.