Novak Đoković navijače miri, naj se ne spravljajo na linijsko sodnico

Spletni napadi

8. 9. 2020, 10:13 | Športno | Vir: STA

              Novak Đoković navijače miri, naj se ne spravljajo na linijsko sodnico (foto: Xinhua/STA) Xinhua/STA

Prvi teniški lopar sveta Novak Đoković je pozval svoje sledilce in navijače, naj se ne prepustijo jezi s spletnimi napadi na linijsko sodnico. Ta se je znašla sredi incidenta, zaradi katerega je Đoković predčasno končal turnir za veliki slam v New Yorku.

Đoković, ki je bil ob odsotnosti velikih tekmecev Rafaela Nadala in Rogerja Federerja prvi favorit za naslov na odprtem prvenstvu ZDA, je moral drugi turnir za grand slam sezone končati že v osmini finala.

Po 11. igri prvega niza dvoboja s Špancem Pablom Carrenom Busto je nehote s teniško žogico zadel v vrat linijsko sodnico. Čeprav ni namerno ciljal stranske sodnice, ki je, ko jo je udarila žogica, za trenutek padla po tleh in ni mogla več soditi, so sodniki na igrišču izrekli Đokoviću najstrožjo kazen in ga izločili s turnirja.

Đoković se je nesrečni sodnici takoj opravičil za dejanje, kasneje pa je poslal še pisno opravičilo tudi organizatorjem turnirja.

Kaznovan je bil po pravilih, ki sodnikom dajejo pravico, da izločijo igralca, če ugotovijo, da je "žogico na igrišču udaril namerno ali nepremišljeno oziroma malomarno z neupoštevanjem posledic".

Zaradi incidenta je Srb ostal brez denarnih nagrad na tem turnirju, prav tako pa mu bodo odpisali vse priborjene točke za lestvico ATP.

Linijska sodnica pa je po tem presenetljivem dogodku zdaj postala tarča internetnih napadov tako imenovanih spletnih trolov. Đoković je zato vse svoje navijače in sledilce pozval k strpnosti, češ, da sodnica "ni naredila prav ničesar narobe".

Nekateri kritiki in Đokovićevi zagovorniki na družbenih omrežjih so linijski sodnici, ki je padla imela težave z dihanjem, očitali, da pretirava z obsegom poškodbe.

"Prosimo, imejte v mislih, da tudi linijska sodnica, ki jo je zadela žogica, potrebuje podporo naše skupnosti," je tvitnil 33-letni Srb.
"Ničesar ni storila narobe. Prosim vas, da jo v tem času še posebej podpirate in skrbite zanjo."

Đoković je zaradi incidenta zapravil priložnost, da bi že letos v New Yorku seštevek naslovov v posamični konkurenci na turnirjih za grand slam povišal na 18 ter v neuradni tekmi za status najboljšega vseh časov zmanjšal zaostanek za Nadalom in Federerjem, ki jih imata 19 oziroma 20.