Odlična Slovenca: Roglič po pameti, Pogačar z napadom prepolovil zaostanek

Tour de France

5. 9. 2020, 19:34 | Športno | Vir: STA

              Odlična Slovenca: Roglič po pameti, Pogačar z napadom prepolovil zaostanek (foto: profimedia) profimedia

Slovenska kolesarska zvezdnika Primož Roglič in Tadej Pogačar sta po današnjem prvem dnevu v Pirenejih na dirki po Franciji znova bližje skupaj. V skupnem seštevku ju loči 45 sekund, potem ko je v osmi etapi dirke po Franciji mladi zvezdnik UAE Team Emirates vzel 40 sekund favoritom ter Rogliču, ki ni želel za vsako ceno slediti rojaku.
 

Pogačar je dvakrat napadel na prelazu Peyresourde in nato na spustu do Loudenviella zadržal 40 sekund prednosti. S tem je znova bližje najboljšim, saj na devetem mestu v skupnem seštevku zaostaja 48 sekund za rumeno majico, ki je na ramenih Britanca Adama Yatesa.

Roglič je ostal drugi s tremi sekundami zaostanka za Yatesom, na vprašanje reporterke RTV Slovenija, zakaj ni skušal slediti 21-letniku s Klanca pri Komendi, pa je odgovoril, da mu tega ni bilo treba.

"Vedno je malo neumno, da ga bom samo jaz pokrival. Naj gre, saj je dovolj drugih, zakaj bi jaz Slovenca lovil. Tadej je dokazal, da je super močan in da se nam je zasluženo odpeljal," je poudaril 30-letni Kisovčan.

Nekaj časa se je zdelo, da bo prevzel rumeno majico vodilnega, a se to ni zgodilo. Takšen scenarij pa kolesarju Jumbo-Visme ustreza. "V redu je tako, kot je. Saj to je komaj prva gorska etapa in čaka nas še veliko klancev," je za RTV Slovenija razlagal Roglič, ki se že veseli naslednje etape v Pirenejih, kjer vedno uživa.

Na drugi strani je v odločni predstavi zagotovo užival tudi Pogačar, četudi je bil po koncu etape brez moči. "Vsi smo bili na meji," je takoj po etapi v hitri izjavi za organizatorje Toura dejal 21-letnik.

Napadel je dvakrat in se otresel tekmecev nekaj kilometrov pred vrhom prelaza Peyresourde. "Nekaj časa smo se pogledovali, zato je bil to pravi trenutek. Videl sem priložnost za napad in dal vse od sebe v zadnjih kilometrih pred vrhom vzpona."

Dodal je, da je bil to zanj dober dan, a da je izvlekel maksimum. "Enostavno ni šlo več, dal sem vse od sebe in na srečo sem uspel zadržati 40 sekund prednosti do cilja," je v hitri izjavi dejal devetouvrščeni kolesar v osmi etapi.

"Jutri bo znova naporno, ampak gremo dan za dnem," je bil še za konec kratek Pogačar.

Kolesarje v nedeljo čaka letošnja zadnja etapa v Pirenejih, ki se bo začela v Pauu. Kolesarje bo trasa popeljala prek dveh vzponov tretje ter dveh zahtevnih vzponov prve kategorije.

Zadnji na prelaz Marie Blanque se bo začel 27 kilometrov pred ciljem, po prihodu na vrh pa sledi še deset kilometrov spusta in osem kilometrov vožnje po ravnem do cilja v Larunsu.