Olimpijska listina na dražbi prodana za rekordnih 8,8 milijona

Iz leta 1892

19. 12. 2019, 09:45 | Športno | Vir: STA

              Olimpijska listina na dražbi prodana za rekordnih 8,8 milijona (foto: profimedia) profimedia

Originalna Olimpijska listina, ki jo je na 14 straneh leta 1892 napisal Francoz Pierre de Coubertin, "oče modernih olimpijskih iger", je bila na dražbi v New Yorku prodana za 8,8 milijona ameriških dolarjev, kar je rekordni znesek, ki je bil kdajkoli plačan za športne spominke.

Olimpijska listina je za več kot osemkrat presegla ocenjena vrednost zgodovinskega dokumenta, ki je bil pred dražbo ocenjen na milijon dolarjev. Po vsega 12 minutah draženja je cena narasla na končno prodajno vrednost, so sporočili iz dražbene hiše Sotheby.

Pierre de Coubertin je v govoru v Parizu leta 1892 podal osnove za oživitev olimpijskih iger po vzoru tistih v antiki, vendar na modernih temeljih.

Dokument, ki so ga prodali na dražbi, je edini znani prepis tega govora.

Coubertin s sodelavci dve leti pozneje osnoval Mednarodni olimpijski komite. Ta je potem leta 1896 v Atenah pripravil prve olimpijske igre moderne dobe.

Prejšnji dražbeni rekord športnih spominkov je junija letos postavila majica, ki jo je nosil legendarni igralec baseballa Babe Ruth, za katero je novi lastnik odštel 5,6 milijona dolarjev, so še sporočili iz Sothebyja.