PETA po dveh incidentih v Tokiu zahteva ukinitev konjeniških športov na olimpijskih igrah – 5 stvari, ki jih morate vedeti

16. 8. 2021, 08:45 | Športno

              PETA po dveh incidentih v Tokiu zahteva ukinitev konjeniških športov na olimpijskih igrah – 5 stvari, ki jih morate vedeti (foto: Profimedia) Profimedia

Organizacija PETA je po dveh incidentih na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu vložila protestno zahtevo, da se na bodočih olimpijskih igrah ukinejo vse konjeniške panoge.

Prvi incident

Švicarski jahač Robin Godel je letos tekmoval na svojih prvih olimpijskih igrah v panogi kros. Jahal je 14-letnega konja po imenu Jet Set. Med nastopom si je konj nepopravljivo natrgal kolensko vez. Odpeljali so ga v bližnjo veterinarsko kliniko in po strokovnem pregledu ugotovili, da za konja ni rešitve, zato so ga uspavali.

Profimedia
Drugi incident

Nekaj dni po tem tragičnem dogodku so na sodobnem pentatlonu iz tekmovanja izločili trenerko Kim Raisner, ker je s pestjo udarila neposlušnega konja. Športniki imajo pred tekmo 20 minut časa, da se s nepoznanim konjem povežejo, mladi nemški jahačici Anniki Schleu pa je konj po imenu Saint Boy povzročal kopico težav – med tekmo se je ustavljal, ni hotel pospešiti v kas in ni hotel preskakovati nekaterih ovir. Annika je bila od obupa na koncu že v solzah.

Profimedia
Odzivi na družbenih omrežjih

Po tekmi so ljudje na družbenih medijih obsodili način, na katerega sta Annika in Kim tretirali konja. »Športniki lahko izbirajo, če želijo tekmovati, živali ne morejo. Konji ne sodijo na olimpijske igre,« so na družbenem omrežju zapisali pri organizaciji PETA in pozvali, da se konjeniški športi umaknejo iz olimpijskih iger.

»Krvaveči konji, tekmovalni konji, ki so jih morali uspavati, skakači, ki se zaletavajo in padajo, tekmovalci v pentatlonu, ki izkazujejo grozovit odnos do živali in tepejo konje. Konjeništvo bo kmalu prepovedano,« je zapisal eden od komentatorjev.

Ali se šport lahko umakne s programa OI?

Poznavalci pravijo, da bi bila potrebna zelo močna kampanja, če bi želeli katerikoli šport odstraniti iz programa olimpijskih iger. Mednarodni olimpijski komite je sicer prav letos dopolnil olimpijski pravilnik in si dodelil več svobode pri morebitnem umikanju športov iz olimpijskega programa. Te spremembe so spodbudile predvsem vodstvene težave v dveh olimpijskih športih: dvigovanju uteži in boksu. Trenutno namreč kaže, da tekmovanja v dvigovanju uteži ne bo več že na prihodnjih olimpijskih igrah leta 2024 v Parizu.

Od leta 1936 so iz programa olimpijskih iger sicer odstranili le dva športa: baseball in softball. Glasovanje za umik teh športov iz OI je bilo leta 2005, odločitev pa potrjena leta 2006. Odločitev so potem ponovno spremenili leta 2016 in baseball prav za olimpijske igre v Tokiu vrnili na program.

Igralka Kaley Cuoco ponudila, da odkupi konja Saint Boya

Konj, ki ga je na olimpijskih igrah udarila nemška trenerka Kim Raisner, je ravno ta vikend spet zaokrožil v novicah. Igralka Kaley Cuoco (iz serije Veliki pokovci) je obsodila pristop trenerke do konja in ponudila, da konja takoj odkupi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kaley Cuoco (@kaleycuoco)

Kaley je velika ljubiteljica konj in tudi sama tekmovalna jahačica, na Instagramu pa je zapisala: »Čutim, da je moja dolžnost, da komentiram ta dogodek. […] To je ogaben, nizkoten in žaljiv prikaz našega športa. Moštvo bi se moralo sramovati svojih dejanj. […] Sram naj vas bo in vso srečo vsaki živali, ki pride v stik z vami.«

Zapis je končala s ponudbo: »Takoj odkupim tega konja in mu pokažem življenje, kot si ga zasluži. Povejte ceno.«

Viri: