Pogačar po slavju v kraljevski etapi tik pred skupno zmago

14. 7. 2021, 18:04 | Športno | Vir: STA

              Pogačar po slavju v kraljevski etapi tik pred skupno zmago (foto: dpa/STA) dpa/STA

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec 17. etape dirke po Franciji od Mureta do slovitega prelaza Portet (178,4 km). Slovenski as je tako povišal prednost v skupnem seštevku in je pred četrtkovo zadnjo gorsko etapo, petkovo ravninsko, sobotnim kronometrom in nedeljskim zaključkom tik pred drugo zmago na francoski pentlji.

Pogačar (UAE Team Emirates) bo v zadnjih štirih etapah branil 5:39 minute naskoka pred drugouvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Jumbo-Visma). Tretji Ekvadorec Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) zaostaja 5:43 minute.

Na četrto mesto je v skupnem seštevku padel pred današnjim dnem drugi Kolumbijec Rigoberto Uran (EF Education-Nippo), ki pa zdaj zaostaja 7:17 minute, potem ko je v cilj prišel kot deveti.

V boju za etapno zmago so se pomerili Pogačar, Carapaz in Vingegaard. V zadnjih osmih kilometrih je vseskozi poskušal Pogačar, a ni mogel streti obeh najbližjih zasledovalcev. Nato je dva kilometra pred ciljem napadel še Carapaz in se začasno znebil Vingegaarda, vseskozi pa je na kolesu Ekvadorca vztrajal Pogačar in s silovitim pospeškom v zadnjih 100 metrih nato slavil drugo etapno zmago na letošnjem Touru in prvo v rumeni majici.

"Fantastičen dan. Zmagati v rumeni majici je nekaj, česar ne morem opisati," je ob koncu pogovora z organizatorji Toura dejal 22-letnik.

"Ekipa je vsak dan trdo garala, da bi ubranila rumeno majico. Trasa je bila v zadnjih dneh dobra za ubežnike, zato nismo mogli storiti česa drugega, kot braniti prednost. Trasa je bila danes primernejša, da smo lahko nadzorovali ubežnike. Fantje so opravili odlično delo. Bili smo '50-50', ali bi branili prednost ali šli na etapno zmago. Na koncu smo se vsi dobro počutili, poskusili in uspelo nam je, zaradi česar sem zelo vesel," je po etapi dodal Pogačar.

Na poti od Mureta do prelaza Portet nad vasico Saint-Lary Soulan tokrat glavnina ubežnikov ni pustila preveč v ospredje

Najvišjo prednost si je šesterica nabrala tik pred zadnjimi tremi vzponi, in sicer slabih devet minut, nato pa je že na prelaz Peyresourde glavnina na čelu s Pogačarjevo ekipo začela pritiskati na plin.

Pritisk na tekmece se je nadaljeval tudi na drugem vzponu na Val Louron-Azet, povsem pa so skupino favoritov razredčili v prvi polovici vzpona na Portet (16 km/8,7 %). Številni iz najboljše deseterice niso mogli slediti ritmu UAE.

Tudi francoski upi so na državni praznik hitro bledeli, zadnjega ubežnika, domačina Anthonyja Pereza, so ujeli osem kilometrov pred ciljem. Prvi je ravno takrat pospešil Pogačar. Hitro so odpadli vsi razen Vingegaarda in Carapaza, zaostajati pa je začel tudi Uran.

Pogačar je vseskozi poskušal z napadi, a se ni mogel znebiti Danca in Ekvadorca

Z napadom je poskušal kar šestkrat, ko pa je prvič napadel Carapaz, je zaostal Vingegaard. Slednji se je nato pripeljal nazaj, v zadnjih 100 metrih pa je bil slovenski as najmočnejši in slavil peto etapno zmago na drugi francoski pentlji.

V četrtek bo na sporedu še ena zahtevna etapa v Pirenejih od Pauja do gorskega cilja na Luz Ardiden (129,7 km). V njej bodo morali kolesarji premagati sloviti prelaz Tourmalet (17,1 km/7,3 %), ciljni vzpon pa je dolg 13,3 km s povprečnim naklonom 7,4 %.

Karavano v petek čaka ravninska etapa, v soboto pa slabih 31 km dolg kronometer, ki še lahko premeša karte v lovu na visoko skupno uvrstitev.