Pogačar z etapno zmago povišal prednost na dirki po ZAE

23. 2. 2021, 14:04 | Športno | Vir: STA

              Pogačar z etapno zmago povišal prednost na dirki po ZAE (foto: Profimedia) Profimedia

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je zmagovalec tretje etape kolesarske dirke po Združenih arabskih emiratih od Al Aina do gorskega cilja na Džabel Hafit (166 km). V dvoboju za etapno zmago je ugnal lanskega zmagovalca Britanca Adama Yatesa (Inoes Grenadiers) in ima zdaj v skupnem seštevku dirke pred njim 43 sekund prednosti.
 

Tretji v skupni razvrstitvi je Portugalec Joao Almeida (Deceuninck-Quick-step), ki je danes za zmagovalcem zaostal 48 sekund in po novem zaostaja minuto in tri sekunde.

Na začetku etape sta sicer pobegnila Francoz Tony Gallopin (Ag2r Citroen) in Belgijec Thomas De Gendt (Lotto Soudal), glavnino pa je večino časa nadzorovala Pogačarjeva ekipa. Na izpostavljenih področjih z bočnim vetrom so sicer nekatere ekipe želele razbiti glavnino, a jim to ni uspelo, velika skupina pa je ob vznožje zadnjega vzpona pripeljala minuto za ubežnikoma.

Pogačarjevo moštvo je z močnim ritmom hitro razredčilo skupino, zadnjega izmed ubežnikov pa je ujelo osem kilometrov pred vrhom desetkilometrskega vzpona. V prvem delu vzpona je kolono najboljših vodil tudi Jan Polanc, kasneje pa je močan ritem "navijal" tudi novi član UAE, Poljak Rafal Majka.

Šest kilometrov pred koncem so ritem začeli narekovati kolesarji Ineos Grenadiers za kapetana Yatesa, v boju za etapno zmago pa je ostalo le še okoli deset kolesarjev. Pet kilometrov pred koncem je bilo jasno, da sta najmočnejša Pogačar in Yates, hitro pa je od zadnje trojice odpadel tudi Američan z nekaj slovenske krvi, Sepp Kuss (Jumbo-Visma).

Lansko sezono je Pogačar na Džabel Hafit (povprečni naklon 6,8 %) zaostal le za Yatesom, ki je tudi letos močno napadel štiri kilometre pred koncem. Pogačar se tokrat ni pustil presenetiti, Britanec pa je vedno znova poskušal z napadi tudi v želji, da bi nadoknadil čim več časa v boju s preostalimi tekmeci, ki so začeli vse bolj zaostajati. Ker se Pogačarja ni mogel znebiti, je zadnji, bolj položen del ponudil slovenskemu zvezdniku priložnost za etapno zmago.

Pogačar je napadel 400 metrov pred ciljem, v zavitem delu pa je imel več moči od Yatesa in slavil še 18. zmago v karieri, drugo etapno na dirki po ZAE.

V sredo bo na vrsti najdaljša, četrta etapa dirke po ZAE po otoku Al Marjan (204 km). Najboljši hribolazci bodo znova na račun prišli v četrtkovi peti etapi do še enega gorskega cilja na Džabel Džajs. Dirka se bo končala v soboto, 27. februarja.