Pred hišo staršev Mika Tobeyja bo plapolala slovenska zastava

15. 7. 2021, 10:38 | Športno | Vir: STA

              Pred hišo staršev Mika Tobeyja bo plapolala slovenska zastava (foto: Nebojša Tejić/STA) Nebojša Tejić/STA

Slovenska košarkarska reprezentanca je pred olimpijskim kvalifikacijskim turnirjem naturalizirala Američana Mika Tobeyja, ki je hitro osvojil srca slovenskih navijačev. Tobey, ki je s svojimi nastopi presenetil tudi klubskega soigralca Klemena Prepeliča, je razkril, da bo pred hišo njegovih staršev v času OI plapolala tudi slovenska zastava.
 

"Mami mi je zadnjič rekla, da bosta v času olimpijskih iger doma viseli tako olimpijska kot slovenska zastava. Super je, da tako podpirajo mene in ekipo. Zelo so vznemirjeni glede vsega. Zaradi časovne razlike bo za starša kar izziv, da si bosta lahko ogledala tekme z Japonske, a vem, da si jih bosta," je povedal Tobey.

"Prijatelji so zmedeni, kako lahko igram za drugo državo. Skušam jim razložiti, a še vedno ne razumejo, ampak saj tega še sam ne razumem, zato jim rečem, naj bodo samo veseli zame," je o tem, kako njegovi prijatelji gledajo na to, da igra za Slovenijo, povedal 213 cm visoki košarkar.

Mike Tobey je takoj navdušil slovenske navijače, ki so mu dali ime Miha. "Zelo mi je všeč moje slovensko ime - Miha. Vedno, ko nekdo reče Miha, se obrnem," je v smehu dejal košarkar Valencie.

Tobey pa v olimpijskih kvalifikacijah ni navdušil samo navijačev, temveč tudi slovenskega soigralca pri Valencii Klemena Prepeliča. "Mike najverjetneje igra najboljšo košarko v življenju. Vedel sem, da je dober igralec, a nisem pričakoval, da bo igral na takem nivoju. Maksimalno je izkoristil prisotnost Luke Dončića. Vesel sem tako zanj kot za nas, saj bi se brez njega veliko težje uvrstili na OI," je prepričan Prepelič.

"Vedel sem, da težav z njim tako na igrišču kot izven njega ne bo, ker je zelo umirjen fant. Idealno se je vklopil v ekipo," pa o prilagajanju centra dodaja 28-letnik.

Tobey sicer pravega olimpijskega duha sicer še ni začutil

"Ko smo se uvrstili na OI, smo začutili nekaj olimpijskega pridiha, a pravi olimpijski duh bomo začutili, ko se bo začelo zares. Tam je prvi cilj, da pridemo iz skupine, potem pa naprej tekmo po tekmo," o ciljih razmišlja Tobey.

"Treba je iti tekmo po tekmo, z Lukom pa si vedno v borbi za medaljo in najvišja mesta. Vedno je sicer nehvaležno govoriti o napovedih. Moramo se ukvarjati predvsem sami s sabo, saj je vse odvisno od nas samih. Veliko časa za priprave na nasprotnika ni, če bomo mi pravi in bo energija prava, ker želja ni vprašljiva, se z nekaj sreče lahko pogovarjamo tudi o medalji," pa o ciljih pravi Prepelič.

OI so največje športno tekmovanje. Prepelič je pojasnil, zakaj košarkarji tako 'častijo' ta dogodek. "OI so vsake štiri leta, mi bomo tam nastopali prvič in na OI se je veliko težje uvrstiti kot na katero koli drugo tekmovanje. Za uvrstitev na OI si ne smeš privoščiti nobene napake, zmagati moraš vse tekme, če pa igraš kvalifikacije za EP ali SP imaš manevrski prostor in lahko kako tekmo tudi izgubiš. Urška Žolnir nam je razlagala, kako je na OI, in ob tem so šle vsem pokonci kocine. Komaj čakamo, da se začne."

Do prve slovenske tekme bo vseeno treba še malo počakati, ta bo 26. julija ob 6.40 po slovenskem času, ko se bodo Slovenci pomerili z Argentinci.