Anamarija Lampič športnica leta, Primož Roglič športnik leta 2020

16. 12. 2020, 21:06 | Športno | Vir: STA

              Anamarija Lampič (foto: Profimedia) Profimedia

Anamarija Lampič

Društvo športnih novinarjev Slovenije je izbralo najboljšo športnico, najboljšega športnika in najboljšo športno ekipo leta v Sloveniji. Triinpetdeseta podelitev nagrad je v koronskem letu 2020 potekala drugače, in sicer v studiu Televizije Slovenija z neposrednim prenosom ter prvič v zgodovini brez gledalcev.

115 članov Društva športnih novinarjev Slovenije je za športnika leta izbralo Primoža Rogliča, za športnico leta Anamarijo Lampič, za najboljšo ekipo pa moško rokometno reprezentanco. 

Rezultati glasovanja:

Moški točke

Primož Roglič 61
Tadej Pogačar 43
Luka Dončić 6
Tim Gajser 5

Ženske točke

Anamarija Lampič 81
Ana Belac 12
Ema Kozin 8
Eva Terčelj 5
Alenka Artnik 4
Maruša Mišmaš Zrimšek 3
Ana Gros 1
Živa Dvoršak 1

Ekipa točke

Moška rokometna reprezentanca 65
Moška reprezentanca v kanuju (Savšek, Božič in Lenarčič) 22
Namiznoteniška reprezentanca 17
Moška nogometna reprezentanca 7
NK Celje 2
Dvojec brez krmarja (Krebs, Čas) 1
Ženska reprezentanca v kajaku (Kozorog, Novak in Hočevar) 1

Obrazložitve nagrad

Športnik leta: PRIMOŽ ROGLIČ

Primož Roglič je drugo leto zapored najboljši kolesar na svetovni lestvici. Nič čudnega, ko pa je kljub skrajšani sezoni v svojo statistiko vpisal kar 12 zmag. Drugič v nizu je zmagovalec dirke po Španiji, prvič v karieri je dobil klasično enodnevno dirko, na Tour de Franceu pa 11 etap nosil rumeno majico, v skupni razvrstitvi je bil na koncu drugi. Od zmage na državnem prvenstvu na Ambrožu pod Krvavcem konec junija do rdeče majice v Madridu na začetku novembra je navduševal s svojo izjemnostjo. Že dolgo vemo, da je odličen v vožnji v klanec in na kronometrih, letos je dodal še nekaj sprinterskih zmag. Dirka drugače kot tekmeci, vedno na vso moč, zmage so postale del njegovega vsakdana. Dobil je tudi prestižno nagrado zlato kolo za najboljšega kolesarja v letu 2020. Brez dvoma zastavonoša in prvo ime težko doumljivih slovenskih kolesarskih uspehov zadnjih let.

Športnica leta: ANAMARIJA LAMPIČ

Lenzerheide, Val di Fiemme, Dresden, Oberstdorf. Štiri prizorišča in sanjski mesec za Anamarijo Lampič. Predvsem zaradi dveh zmag in dveh drugih mest v tem obdobju si je zagotovila skupno tretje mesto v sprinterskem seštevku svetovnega pokala. Ni bilo pomembno, ali je tekma v klasičnem ali drsalnem koraku. Ni bilo pomembno, kakšne so razmere. Anamarija Lampič je bila en mesec celo najboljša sprinterka na svetu. Osvojila je tudi sprinterski seštevek zahtevne novoletne tekaške turneje. Za njo je najboljša sezona v karieri, še z nekaj zelo dobrimi izidi na razdalji. Dovolj razlogov, torej, za njen zaščitni znak - prešeren nasmešek.

Ekipa leta: MOŠKA ROKOMETNA REPREZENTANCA

Moška rokometna reprezentanca je na evropsko prvenstvo odpotovala po manj kot dveh tednih druženja z novim selektorjem Ljubomirjem Vranješem. S povsem novo, drugačno energijo. Uvodne tri zmage nad Poljsko, Švedsko in Švico so zanetile iskro. Ko je na začetku drugega dela po sijajni predstavi Deana Bómbača padla še Islandija, je že gorel ogenj polfinalnega upanja. Še zmaga nad Portugalsko in Slovenija je bila četrtič v zgodovini med najboljšimi štirimi ekipami na velikem tekmovanju. Blaž Janc je bil izbran v ekipo turnirja, Jure Dolenec je bil najboljši strelec reprezentance, Klemen Ferlín izvrsten v vratih. A največja moč Slovenije je bilo moštvo - povezano, enotno in željno uspeha. Na koncu je osvojilo četrto mesto, kar je drugi najboljši slovenski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost leta: KRISTJAN ČEH

Ko je bil Kristjan Čeh star komaj pol leta, je Igor Primc postavil državni rekord v metu diska, ki je veljal 21 let. Toliko je zdaj star Čeh, letos je disk devetkrat vrgel dlje od Primčevega rekorda. Izboljšal ga je za skoraj štiri metre, zdaj je najboljši slovenski izid v zgodovini 68 metrov in 75 centimetrov. To je šesti rezultat sezone na svetu in svetovni rekord med mlajšimi člani. Kristjan Čeh je tako rekoč čez noč postal prvo ime slovenske atletike. Še lani evropski prvak do 23 let, zdaj že med najboljšimi na svetu v absolutni konkurenci. A ostaja trdno na tleh, marljivo trenira in načrtuje še boljše izide.